Ječmen, kamut in amarant - bogat vir energije

15. 6. 2012
Deli
Amarant

Če potrebujete bogat vir energije, oplemenitite svoj jedilnik z ječmenom, kamutom (je idealen tudi za ljudi, občutljive na gluten) in amarantom. Amarant so imeli že Azteki za superživilo. Verjeli so, da je vir energije, zato so z njim hranili vojake.

Kamut

je žito, ki naj bi ga po drugi svetovni vojni v neki egipčanski grobnici odkril ameriški pilot in ga poslal v Ameriko. Gre za staro sorto pšenice (durum), ki je odporna na vse razmere, gojimo jo biološko, ima nedotaknjen genski zapis in je idealna za ljudi, občutljive na gluten.

Zaradi maslenega okusa je v zmleti obliki odličen za pripravo kruha in peciva. Bogat je z vitaminom E in popoln za pripravo jutranjih kašic. Namesto mlečnega riža si pripravite mlečni kamut s svežim ali suhim sadjem in nekaj kapljicami javorovega sirupa.

Na eno skodelico kamuta dodajte štiri skodelice vode in pustite počivati čez noč. Zjutraj na majhnem ognju kuhajte od 45 do 60 minut.

Amarant

je žito, staro kakšnih 8.000 let. Odkrili so ga Azteki, ki so ga uživali v velikih količinah in so ga imeli za superživilo. Verjeli so, da je bogat vir energije, zato so z njim hranili vojake.

Izkazalo se je, da amarantovo zrno vsebuje od 12 do 18 odstotkov proteinov, za razliko od večine žit pa vsebuje tudi esencialne aminokisline lizin, metionin in cistein. V amarantovem olju so tokotrienoli, relativno redka, a za zdravje izjemno blagodejna oblika vitamina E, ki deluje proti rakavim obolenjem, preprečuje oksidacijo holesterola in pomaga pri vnetjih.

Poleg zrn je užitno tudi listje tega žita, njegova prehranska vrednost pa je večja od prehranske vrednosti špinače. V Južni Ameriki praženi amarant po ulicah prodajajo tako kot pri nas pokovko.

Je idealen dodatek jutranji skledi žit, kruhu, kolačkom, krekerjem in palačinkam. Na eno skodelico amaranta dodajte dve skodelici vode in kuhajte od 20 do 25 minut.

Ječmen

je eno najstarejših gojenih žit. Znano je, da so Egipčani zakopavali mumije z ogrlicami iz ječmena, angleški kralj Edvard I. pa je stoletja pozneje mero inč enačil s tremi ječmenovimi zrni.

Ena skodelica neoluščenega ječmena se v treh skodelicah vode kuha od 45 do 60 minut, oluščen ječmen pa se v enaki količini vode kuha od 20 do 25 minut.

Ječmenova kaša je popolna za pripravo enolončnic. Kašo sperite pod vročo vodo in jo nekaj ur namakajte, da se bo lažje skuhala. Odcedite jo in jo zalijte z vodo, v kateri ste skuhali meso ali sejtan.

Ko bo napol kuhana, dodajte na majhne kocke narezan krompir in dva stroka drobno sesekljanega česna. Vse skupaj kuhajte kakšnih deset minut. Na koncu posujte s svežim peteršiljem in postrezite še toplo.

Napisala in stilirala: Jelena Iva Nikolić, foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: O duhovnih praksah v psihoterapiji | Prof. dr. Borut Škodlar