Recept za vegansko pico – brez sira in glutena!

20. 10. 2023
Deli
Recept za vegansko pico – brez sira in glutena! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Pica je še vedno lahko zelo dobra, tudi če je pripravljena brez mlečnih izdelkov in glutena, zaradi česar ne povzroča bolečin v trebuhu.

To slastno testo je narejeno iz cvetačne moke in klasičnih italijanskih zelišč, nato pa je prekrito s svežo solato iz rukole, paradižnika, bazilike in vložene rdeče čebule. Namesto naštetega jo lahko obložite s katero koli sezonsko zelenjavo. Nekatere naše najljubše so špinača, paprika in gobe. To je odlična jed, pri kateri smo lahko ustvarjalni in jo prilagodimo svojemu okusu. Ne boste verjeli, kako dobra je!

Sestavine za testo

  • 2 skodelici naribane cvetače
  • 30 svežih listov origana
  • 1 žlička česna v prahu
  • 2 žlici mletih lanenih semen
  • ¾ žličke morske soli
  • 4 jajca iz proste reje
  • 1 skodelica vode
  • 1 žlica avokadovega olja

Sestavine za okisano čebulo

  • ½ skodelice tanko narezane rdeče čebule
  • 1 žlica sumaka
  • 1 žlica svežega limoninega soka

Drugi nadevi

  • 2 paradižnika
  • ½ skodelice sveže bazilike
  • 1 velika pest rukole
  • 2 žlički oljčnega olja
  • ščepec ali več maldonske ali morske soli
  • poper (po okusu)
  • 2 žlici paste tahini

Navodila za pripravo

  1. Pečico segrejte na 220 °C.
  2. V srednje veliki posodi zmešajte cvetačno moko, origano, česen, lanena semena in sol. V drugi posodi stepite jajca z vodo, nato pa jih dodajte suhim sestavinam. Mešajte, dokler ne nastane mehko testo.
  3. Pekač obložite s papirjem za peko in premažite z avokadovim oljem. Testo za pico položite na sredino papirja in pritiskajte navzdol, dokler ni debelo pol centimetra. Petnajst minut pecite na srednji rešetki v pečici.
  4. Medtem ko se testo peče, pripravite okisano čebulo. Tanko narezano čebulo zmešajte s sumakom in limoninim sokom v srednje velikem kozarcu ali posodi in shranite v hladilnik do postrežbe.
  5. Pripravite druge nadeve. Paradižnik nasekljajte grobo, baziliko pa drobno. V večji skledi ju zmešajte z rukolo, oljčnim oljem, maldonsko soljo in poprom.
  6. Ko želite sestaviti pico, testo enakomerno obložite s solato in vloženo čebulo, nato pa pokapajte s tahinijem. Ponudite takoj.

Povzeto po knjigi Peganska dieta, ki je izšla pri Založbi Primus 

Poglejte si še: Način, kako naredite pest, razkriva nekaj o vaši osebnosti

Novo na Metroplay: O duhovnih praksah v psihoterapiji | Prof. dr. Borut Škodlar