Ne mečite stran mareličnih koščic! Iz njih lahko pripravite tudi žganje

21. 7. 2023
Deli
Ne mečite stran mareličnih koščic! Iz njih lahko pripravite tudi žganje (foto: shutterstock)
shutterstock

Škoda je, če zavržete tako uporaben del marelic! 

Marelične koščice lahko prevarajo – ker so po videzu, okusu in vonju tako podobne mandljem. Tako kot drugi oreščki so marelične koščice zelo hranljive in jih lahko jemo same ali jih dodamo med kosmiče, žitarice ali v solato, paziti pa moramo le, da jih ne pojemo preveč (največ žlica na dan).

Marelične koščice so dober vir železa, kalija in fosforja ter eden najboljših virov vitamina B17, ki mu pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje. 

Iz mareličnih koščic pa lahko pripravite tudi amaretto, italijanski liker, ki ima okus po marcipanu. Uporabljate ga lahko za pripravo različnih sladic. 

Za pripravo potrebujete marelične koščice, sladkor in žganje. Dodate lahko še kakšno sestavino po okusu (vanilija, klinčki...).

RECEPT ZA AMARETTO:

- Skodelica in pol mareličnih koščic (170 gramov)

- 400 ml žganja

- 50 gramov sladkorja

Marelične koščice pustimo vsaj dva dni, da se posušijo, nato jih stolčemo s kladivom. Koščice damo v steklen kozarec in jih prelijemo z žganjem. Vse koščice morajo biti prekrite s tekočino. Kozarec zapremo in pustimo, da se koščice v žganju namakajo približno dva meseca.

Po dveh mesecih namakanja tekočino precedimo čez gazo. V precejeno tekočino vmešamo sladkor. Mešamo toliko časa, da se ves sladkor raztopi. Lahko pa tudi raztopimo sladkor v nekaj vode, da dobimo sirup in nato sirup zmešamo z žganjem.

Pripravljen liker nalijemo v čiste steklenice, ki jih dobro zapremo ter shranimo v temen in hladen prostor.

Recept povzet po: okusno.je

Poglejte si še: Jabolčna torta z amarettom

Poletje v kozarcu: domača marelična marmelada z vaniljo

Novo na Metroplay: O duhovnih praksah v psihoterapiji | Prof. dr. Borut Škodlar