Prepletanje božanskih okusov

15. 8. 2012
Deli

Rumena zažari kot sonce in nas spominja na pomladno cvetje, rdeča nas zbudi, rjava se nam zdi zemeljska, kremasta blaga in nežna, oranžna sočna ... In ko se poleg barv prepletajo še božanski okusi, je to trenutek edinstvenih užitkov.

Presenetite svoje najbližje s sladicami, ki jih pripravite brez peke.

Limetina skutna torta - po italijansko s cantuccini in maskarponejem

Za približno 12 kosov potrebujete:

  • 120 g maslenih piškotov
  • 50 g cantuccinov (italijanskih piškotov)
  • 125 g masla
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 7 listov želatine
  • 500 g pasirane skute
  • 300 g smetane
  • 250 g maskarponeja
  • 100 g sladkorja v prahu
  • po želji 2 žlici češnjevega žganja
  • 3 biolimete


Priprava:

Vse piškote denite v vrečko in jo zaprite. Kekse z valjarjem zdrobite v fine drobtine. Maslo raztopite in ga zmešajte s piškotnimi drobtinami in vaniljevim sladkorjem. Dno modela za torto (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Piškotno maso razporedite po modelu in jo pritisnite ob dno. Model postavite v hladilnik.

Želatino naročite v hladni vodi. Skuto zmešajte z maskarponejem, sladkorjem v prahu in žganjem. Limete operite pod vročo vodo in jih osušite. Z dveh limet nastrgajte lupino in iz vseh treh iztisnite sok.

Želatino raztopite in ji dodajte limetin sok. Želatini postopoma primešajte od 4 do 5 žlic skutne mase in jo nato vmešajte v preostalo skutno maso. Smetano čvrsto stepite. V skutno kremo vmešajte limetino lupino in stepeno smetano. Kremo prelijte na piškotno podlago in jo gladko poravnajte.

Torto postavite v hladilnik za najmanj 3 ure, da se strdi. Po želji jo okrasite s pistacijami in malinovim prelivom.

Čas priprave: približno 3 ure 25 minut.
Na kos: približno 370 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 21 g.

Hruškove tortice - na podlagi iz beljakovega vetrca

Za približno 4 kose potrebujete:

  • ½ biolimone
  • 350 ml rdečega vina
  • 75 g sladkorja
  • ½ cimetove palčke
  • 2 hruški
  • 6 listov želatine
  • 200 g pasirane skute
  • 100 g navadnega jogurta
  • 2 žlici vaniljevega sladkorja
  • 120 g smetane
  • 4 pečene kroge iz beljakovega vetrca (premera 8 cm)


Priprava:

Limono operite pod vročo vodo in jo zrežite na rezine. Denite jih v kozico, dodajte vino, sladkor in cimet ter kuhajte približno 10 minut. Nato odstranite cimetovo palčko in limone. Hruški olupite in ju položite v vino, tako da sta prekriti s tekočino. V pokriti posodi ju kuhajte do 2 minuti.

Posodo odstavite in hruški pustite v prevretku, da se ohladita. Nato hruškama odstranite peške in ju zrežite na krhlje. Prevretek zmeljite s paličnim mešalnikom. Polovico hruške zrežite na kocke in jih zmeljite skupaj s 3 žlicami prevretka.

Želatino namočite v hladni vodi. Skuto zmešajte z jogurtom, vaniljevim sladkorjem in hruškovim pirejem. Neožeto želatino raztopite v kozici in ji primešajte 3 žlice skutne kreme. Nato želatino vmešajte v preostalo skutno kremo. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte skutni kremi.

Kroge iz vetrca objemite z obroči. Skutno kremo prelijte v modelčke in jih za najmanj 3 ure postavite v hladilnik, da se krema strdi. Tortice previdno vzemite iz obročev in jih okrasite z rezinami preostalih hrušk. Po želji dodajte še čokoladne okraske.

Čas priprave: približno 3 ure 30 minut.
Na kos: približno 420 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 65 g.

Čokoladni tiramisu - oplemeniten s temno čokolado

Za približno 12 kosov potrebujete:

  • približno 30 piškotov za tiramisu (savoiardi)
  • 200 g hladnega ekspresa (ali precejene močne kave)
  • 6 cl amareta
  • 120 g temne čokolade
  • 8 listov želatine
  • 5 rumenjakov
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 750 g maskarponeja
  • 200 g smetane
  • 3 žlice kakava v prahu


Priprava:

Okvir za kolače (20 x 30 cm) položite na s papirjem za peko obložen velik pekač. Znotraj okvirja na pekač položite plast piškotov, drugega poleg drugega. Ekspresu dodajte amareto in piškote pokapljajte s tretjino mešanice.

Čokolado sesekljajte, raztopite in ohladite. Želatino namočite v hladni vodi. Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepite nad vročo vodno kopeljo. Želatino ožmite in raztopite v rumenjakovi kremi. Kremo ohladite in ji primešajte maskarpone. Smetano čvrsto stepite in jo skupaj s tekočo čokolado vmešajte v kremo.

Po piškotih razmažite tretjino kreme, jo obložite s plastjo piškotov in te pokapljajte s tretjino ekspresa. Postopek ponovite in piškote na vrhu premažite s preostalo kremo. Tiramisu postavite v hladilnik za približno 3 ure. Pred serviranjem ga na debelo posujte s kakavom.

Čas priprave: približno 3 ure 30 minut.
Na kos: približno 500 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 32 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja