Japonska skodelica okusnih rezancev

3. 3. 2012
Deli
Japonska juha

Popolno ravnotežje okusov, teksture in barv...

Skodelica rezancev - bistvo preproste japonske juhe z rezanci je daši, ki ji daje umami – tisti 'peti okus'. Osnovni štirje okusi so sladko, slano, kislo in grenko, umami pa bi lahko prevedli kot prijetno pikantno ali preprosto slastno.

Sestavine za 4 osebe:

  • 150 g korenčka
  • 150 g sladkornega graha
  • 5 listov zelja
  • 120 g špinače
  • 250 g posušenih rezancev udon
  • 5 žličk praška daši (ali 1,5 l ribje ali zelenjavne juhe)
  • 125 ml lahke sojine omake
  • 65 ml mirina (japonskega sladkega riževega vina)
  • 250 g fileja piščančjih stegen brez kože
  • 30 g svežih šitak brez betov
  • 8 očiščenih školjk (klapavic ali vongol)
  • 12 očiščenih repkov velikih kozic
  • 2 mladi čebuli

Priprava:

Korenček zrežite na tanke rezine, grahove stroke na polovice, zelje in špinačo na 2 cm široke rezance, piščančje meso pa na grižljaj velike koščke. Zavrite večjo količino vode, vanjo stresite pripravljeno zelenjavo in jo blanširajte pol minute.

Takoj jo preložite iz lonca (vodo prihranite) v posodo z ledeno mrzlo vodo in jo nato na cedilu dobro odcedite.

V vodi od zelenjave skuhajte rezance po navodilu z embalaže. Dobro jih odcedite in razdelite v 4 jušne skodelice.

V loncu segrejte 1,5 l vode in vmešajte prašek daši. Prilijte sojino omako in mirin ter zavrite. Dodajte piščanca, šitake, školjke in rakce. Juho kuhajte približno 5 minut, da se piščanec in gobe zmehčajo, školjke odprejo, rakci pa izgubijo steklen videz (zaprte školjke zavrzite!).

Zelenjavo razdelite po rezancih, prelijte z vročo juho in obložite s piščancem, gobami, školjkami in rakci. Beli in zeleni del mlade čebule zrežite na drobne kolute in posujte po juhi. Takoj postrezite.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije