6 preprostih in zdravih receptov za vsak okus

Pogosto me pri svojem delu ljudje sprašujejo, kako in kaj naj jedo. Nekateri se poskušajo odvečnih kilogramov znebiti, drugi bi jih radi pridobili. Nekateri želijo telo očistiti, spet drugi imajo strikten režim, ki se ga zaradi bolezni ali kakršnekoli diete morajo (in poskušajo) držati.

31. 3. 2015

Danes je vse več govora o vegetarijanstvu ter veganstvu, dieti brez glutena (ajda, amarant, kvinoja, koruza, riž, proso ...) ter z malo ali nič mlečnih izdelkov ali jajc.

Potem je tukaj paleo dieta, ki temelji na veliko beljakovinah živalskega izvora ter na zelenjavi, sadju, oreških ter zdravih maščobah ter zelo malo oziroma nič žit, mleka in mlečnih izdelkov, stročnic, škroba ter sladkorja.

Vsem je verjetno poznana tudi prehrana, ki temelji po krvnih skupinah, saj lektini (bogate in raznolike beljakovine, ki so v hrani in imajo sposobnost aglutinacije, ki vpliva na vašo kri) v hrani različno reagirajo z antigenom posamezne krvne skupine.

Kadar sem soočen s takšnimi ali drugačnimi mnenji oziroma vprašanji, ne želim zagovarjati samo ene vrste prehrane kot najprimernejše. Zavedam se, da smo si različni ter da imamo različna telesa, različne potrebe, želje in okuse, predvsem pa imamo različne encime, ki delujejo znotraj nas. Poleg tega ni samo pomembno, kakšno hrano uživamo, temveč predvsem, kakšen odnos imamo do nje.

Zato naj poskuša vsak sam pri sebi ugotoviti, kakšna hrana mu ustreza, res pa je, da to zelo težko ugotovimo, če se ne znamo poslušati in opazovati znakov svojega telesa.

Napitka za moč

Fitnes smuti

Močni 'Franc'

Pica margerita

Sestavine:

  • 250 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g bele pirine moke
  • 200 ml vode
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlički suhega kvasa
  • sol
  • 150 g pasiranega paradižnika
  • nekaj koščkov v olju vloženih posušenih paradižnikov
  • 100 g indijskih oreščkov
  • sok polovice limone
  • voda
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička origana

Priprava:

Testo pripravimo v kruhomatu. V mešalno posodo stresemo sol, prilijemo olje, kis in vodo ter dodamo moko in po vrhu posujemo suhi kvas. Posodo zapremo, nastavimo program za testo in vklopimo aparat. Testo lahko naredimo tudi ročno.

Med mešanjem testa pripravimo sir iz indijskih oreščkov. Indijske oreščke stresemo v skledo in dolijemo toliko vode, da prekrije oreščke. Dodamo limonov sok, olivno olje, česen, origano in sol ter vse skupaj s paličnim mešalnikom dobro zmešamo v gosto kremo.

Pripravljeno testo za pico vzamemo iz kruhomata, ga razdelimo na štiri dele in jih na pomokani površini razvaljamo ter položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Po testu namažemo pasiran paradižnik, obložimo s koščki posušenega paradižnika in pokrijemo s sirom iz indijskih oreškov.

Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 250 °C, da testo rahlo porjavi.

Pica

Prosene polpete

Sestavine:

  • 120 g prosene kaše
  • 4 dl vode
  • 1 žlica bio jušne začimbe
  • 250 g mandljeve pulpe
  • 1 žlička kvasnega namaza
  • 150 g polnozrnate kamutove moke
  • sol
  • kokosovo olje

Priprava:

Proseno kašo operemo in dobro odcedimo. V kozici jo prepražimo brez maščobe. Prilijemo vodo in začinimo z jušno začimbo ter solimo. Kuhamo 15 minut.

Kuhani proseni kaši primešamo mandljevo pulpo in kvasni namaz ter po želji še malo solimo. Dodamo še kamutovo moko in dobro premešamo.

V ponvi segrejemo kokosovo olje. Z mokrimi rokami iz prosene mase oblikujemo polpetke in jih polagamo v ponev. Pečemo na vsaki strani po 5 minut, da se zlato rjavo obarvajo.

Pri protiglivični dieti lahko kvasni namaz izpustimo in uporabimo jušno začimbo brez kvasa.

Sezamove ploščice

Sestavine:

Priprava:

Suhe fige operemo pod vročo vodo. Narežemo jih na drobne koščke in stresemo v skledo. Dodamo sezamova, bučna, sončnična in lanena semena ter med, kokosovo maščobo in muškatni orešček. Zmešamo in maso spustimo skozi polžasti sokovnik z nastavkom za mletje ali pa jo zmešamo v multipraktiku. Prilijemo še ½ skodelice vode in še enkrat spustimo skozi polžasti sokovnik (ali zmešamo v multipraktiku).

Maso porazdelimo po pekaču in narežemo na ploščice. Okrasimo s semeni in potresemo s sezamom. Na rahlo jih pritisnemo v maso in pekač pokrijemo s folijo. Čez noč postavimo v hladilnik, naslednji dan so ploščice pripravljene za uživanje.

Zaradi vsebnosti suhega sadja in medu ploščice niso primerne za tiste, ki imajo protikandidno dieto.

Sezamove ploščice

Čokoladni mus iz avokada

Sestavine:

Priprava:

Z vilicami pretlačimo avokado ter dodamo kakav v prahu. Dobro premešamo in med mešanjem dodamo še javorjev sirup.

V zmes počasi dolivamo mandljevo ali riževo mleko, pazimo, da ni preredko niti pregosto.

Maso damo v lepe kozarčke, na vrh dodamo malce kokosovega čipsa in postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Pripravil Urban Urbanc

Recepti so vzeti iz knjige Stezice do zdravja avtorice Tee Prezelj. Za več informacij si lahko ogledate njeno spletno stran http://www.teaprezelj.com/.

Preberite še ostale članke iz 2. tedna Sensinega programa Čiščenje telesa in duha:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri