7 zdravih receptov za uravnoteženo življenje

Čim večji del hrane, ki jo uživate, naj bo ekološkega porekla. Resda se veliko nasprotnikov ekološko pridelane hrane sklicuje na višjo ceno ekoživil, vendar pa ekološko pridelana hrana vsebuje do 25 odstotkov več hranljivih snovi kot konvencionalno pridelana hrana, pa vendar cene ne presegajo 25 odstotkov cene konvencionalno pridelane hrane.

15. 4. 2015

'Zagovorniki' konvencionalno pridelane hrane se niti ne zavedajo, kakšne bližnjice je uporabila sodobna prehrambna industrija, da sploh lahko ponudi tako 'poceni' hrano.

Na tisoče kemičnih dodatkov je omogočilo, da se 'hrana' naredi veliko bolj poceni kot včasih.

Navadnemu človeku se niti ne sanja, da danes obstajajo encimske tovarne, v katerih se ustvarja biomasa, ki z dodatki arom, barvil, ojačevalcev okusov ter podobnih pripomočkov postane del omak, zrezkov, paradižnikovih omak in podobnih izdelkov, za katere naivno verjamemo, da je v njih tisto, kar je narisano na etiketi.

Želeji, arome, sredstva za zgoščevanje in konzervansi danes 'ustvarijo' marmelado z dvakrat manj sadja, kot smo ga potrebovali včasih.

Velika večina ljudi tudi ne ve skrivnosti, da aroma banane ni nič drugega kot mešanica isopentylalkohola, kisa in žveplove kisline v razmerju 4 : 5 : 1. Kocka goveje juhe ne vsebuje niti kančka govejega mesa, temveč ogromne količine glutamata (E 620, E 621, E 622).

Pivovarne uporabljajo gensko spremenjene kvasovke, ki procese vrenje pospešijo tudi za tisočkrat. Si predstavljate, za kakšne prihranke gre?

Danes so na voljo številni dokazi, da so ekoživila boljša od običajnih. Ekoživila so najboljša osnova za zdravo prehrano. V povprečju vsebujejo tretjino več suhe snovi, vitaminov in mineralov. So tudi veliko boljšega okusa in vsebujejo dovolj antioksidantov in drugih dragocenih snovi, s katerimi se sama varujejo pred vplivi okolja.

V nasprotju z navadno organska hrana ne vsebuje škodljivih kemikalij, kar avtomatično pomeni, da je bolj zdrava. Takšna hrana raste počasneje in ima zato tudi večji odstotek hranilnih sredstev. Celo samo okolje, v katerem se vzgaja organska hrana, je bolj humano in manj stresno.

Naj cena ne bo vedno dejavnik odločanja – storimo nekaj zase!!

Juha iz kopriv

Sestavine:

Priprava:

1. V kozici segrejemo kokosovo olje in v njem prepražimo narezan por. Dodamo oprane liste oziroma vršičke kopriv in pražimo, da se koprive razpustijo. Zalijemo z vodo in zavremo.

2. V majhni kozici na kokosovem olju pražimo česen, da zadiši. Dodamo proseno moko ali zdrob in naredimo svetlo prežganje ter ga dodamo juhi. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj. Začinimo z jušno začimbo, kvasnim namazom, muškatnim oreščkom in solimo. Kuhamo še 2 minuti, nato odstavimo ter postrežemo.

3. Tisti, ki radi poskusite divjo hrano, lahko juho okrasite z marjeticami in trobenticami ter jih tudi pojeste.

4. Po želji lahko juhi dodamo rezance ali katere druge jušne vložke.

Ajdovi žganci z orehi

Sestavine:

  • 500 g ajdove moke
  • 1 l vode
  • himalajska sol
  • orehovo olje
  • 100 g orehov

Priprava:

V kozici zavremo vodo, ki smo ji dodali sol. Vanjo stresemo ajdovo moko, v sredini s kuhalnico naredimo jamico, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Vodo odlijemo v skodelico, preostali močnik pa z vilicami dobro premešamo, da nastanejo žganci. Po potrebi dodajamo vodo, v kateri so se kuhali žganci.

Ponev segrejemo na ognju, prilijemo orehovo olje in žgance ter pražimo približno 5 minut na majhnem ognju in ves čas mešamo z vilicami. Odstavimo.

V drugi ponvi na suho prepražimo orehe, jih ohladimo in zmeljemo. Potresemo po žgancih.

Čičerkine palačinke s čokoladno kremo

Sestavine za palačinke:

  • 200 g čičerke
  • 200 g pirine ali riževe moke
  • himalajska sol
  • voda
  • palmova maščoba
  • Sestavine za čokoladno kremo:
  • 1 zrel avokado
  • 2 banani
  • 3 do 4 suhi datlji brez koščic
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici kakava

Priprava:

Čičerko z mlinčkom za žito zmeljemo v moko. Dodamo pirino moko in sol ter toliko vode, da nastane testo za palačinke. Pokrijemo in postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Palačinke spečemo v ponvi na palmovi maščobi.

Avokado prerežemo na pol, odstranimo peško, ga olupimo in narežemo na kose. Banani olupimo in narežemo na kolobarje. Avokado, banani, datlje, med in kakav damo v blender ali multipraktik ter zmešamo v kremo. Morda bomo morali dodati še par kapljic vode, da se bo krema lepo zmešala. Kremo namažemo na palačinke in postrežemo. Okus je fantastičen.

Sladica ni najbolj primerna za tiste, ki imajo protiglivično dieto, ker vsebuje preveč sladkorja.

Čičerkine palačinke s čokoladno kremo

Rižota z ohrovtom in lososom

Sestavine:

  • dve skodelici in pol riža basmati
  • 1 manjša glava ohrovta
  • 300 g lososa (lahko zamrznjenega)
  • 1 rdeča čebula
  • 5 strokov česna
  • bio limonina lupinica
  • sok ½ limone
  • 1 žlica jušne začimbe
  • himalajska sol
  • olivno olje

Priprava:

Ohrovtovo glavo očistimo in operemo ter narežemo na drobne kose ali trakove. Na olivnem olju zadišimo tri strte stroke česna in pražimo ohrovt, dokler se ne omehča.

V drugi posodi na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo česen, limonino lupinico in limonin sok. Premešamo in dodamo še na kose narezan losos in pražimo približno 5 minut, nato primešamo riž.

V posebni posodi pripravimo liter vode in v njej raztopimo južno začimbo. Počasi jo dodajamo praženemu rižu in lososu ter mešamo. Ko riž vpije tekočino, ponovno dolijemo nekaj juhe in ponavljamo, dokler se riž ne zmehča in ne popije vse tekočine. Po okusu še solimo in vmešamo prepražen ohrovt.

Jed posujemo z origanom in postrežemo s solato.

Rižota z ohrovtom in lososom

Pire iz čičerke ali humus

Sestavine:

  • 250 g čičerke
  • 1 žlička janeževih semen
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička mlete sladke ali pekoče paprike
  • 200 ml vode
  • 1 žlička medu
  • 100 ml ovsene smetane
  • 1 žlica margarine iz olivnega olja
  • olivno olje

Priprava:

Čičerko čez noč namočimo v večji količini vode. Naslednji dan vodo odlijemo, prilijemo svežo vodo in kuhamo 45 minut na majhnem ognju.

Na olivnem olju prepražimo janeževa semena, dodamo sesekljano čebulo, in ko čebula dobi lepo zlato rjavo barvo, primešamo še strt česen in mleto papriko. Dodamo kuhano čičerko in pražimo še nekaj minut. Zalijemo z vodo, zavremo in kuhamo 5 minut.

Čičerko skupaj z medom, ovseno smetano in margarino dobro pretlačimo v pire.

Pire iz čičerke ali humus

Korenčkovi polpeti

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 4 žlice mešanih semen (sončnična, sezamova, lanena, bučna)
  • timijan
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 250 g korenjeve pulpe (ostanek od sočenja korenčka)
  • 100 g domačega pirinega kruha
  • česen
  • 2 žlici pirine moke
  • himalajska sol
  • olivno olje

Priprava:

Čebulo olupimo in dobro sesekljamo. V kozici segrejemo olivno olje in v njem prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo mleta semena in pražimo 2 do 3 minute. Primešamo korenjevo pulpo in dolijemo 3 dl vode, zavremo in odstavimo.

Kruh narežemo na drobne kockice in ga z rokami nadrobimo v korenjevo zmes. Pustimo stati 15 do 20 minut. Primešamo še strt česen, sol in moko.

Z navlaženimi rokami oblikujemo polpete in jih popečemo v ponvi na majhni količini olivnega olja.

Korenčkovi polpeti

Kamutovi mafini z banano

Sestavine:

  • 410 g polnozrnate kamutove moke
  • 25 g pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1 žlička mletega cimeta
  • sol
  • 2 banani
  • sok 1 limone
  • 100 ml sončničnega olja
  • 3 žlice lešnikove ali mandljeve pulpe
  • 300 ml lešnikovega ali mandljevega mleka

Priprava:

Polnozrnato kamutovo moko presejemo v skledo, primešamo pecilni prašek, cimet in sol.

V drugo skledo nadrobimo banani in ju skupaj z limoninim sokom pretlačimo s paličnim mešalnikom, da se rahlo spenita. Ob stalnem mešanju počasi dodajamo sončnično olje. Nazadnje vmešamo še lešnikovo pulpo in lešnikovo mleko.

Mešanico mokrih sestavin dodamo mešanici suhih sestavin in dobro premešamo. Testo vlijemo v modelčke za mafine in pečemo v pečici pri 180 °C.

Kamutovi mafini z banano

Recepti so vzeti iz knjige Stezice do zdravja avtorice Tee Prezelj. Za več informacij si lahko ogledate njeno spletno stran http://www.teaprezelj.com/.

Pripravil Urban Urbanc

Preberite še ostale članke iz 1., 2. in 3. tedna Sensinega programa Čiščenje telesa in duha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri