Zdrave sladice: Zebrin kolač s pomarančo

9. 10. 2016
Deli
Zdrave sladice: Zebrin kolač s pomarančo (foto: Barbarella)
Barbarella

Barbarella, avtorica nove veganske kuharske knjige Alkimija čistih okusov, je za vas pripravila sladice brez slabih maščob, rafiniranega sladkorja, mlečnih izdelkov in jajc. 

Sestavine:

  • 490 g kamutove moke
  • 2 čž pecilnega praška
  • 2 čž sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 375 ml javorovega ali temnega agavinega sirupa
  • 160 ml nevtralnega rastlinskega olja (bio repično ali sončnično)
  • 400 ml sojinega mleka
  • 1 jušna žlica jabolčnega kisa
  • čajna žlička vanilje
  • 40 g kakava v prahu
  • 2 jušni žlici instant bio kave
  • 2 čajni žlički nastrgane bio pomarančne lupinice

Priprava:

Pečico segrejte na 170° C.

V eni skledi zmešajte mokre sestavine: sojino mleko, rastlinsko olje, javorjev sirup in jabolčni kis. V drugi skledi zmešajte suhe sestavine: kamutovo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Suhim sestavinam primešajte mokre sestavine in jih z žlico premešajte, da dobite homogeno zmes.

Maso razdelite na dva dela, tako da slabo polovico prelijete v drugo skledo in ji primešate kakav v prahu, instant kavo in pomarančno lupinico. (Po potrebi dodajte še malo sojinega mleka, da razredčite maso.)

Pekač za kolače premažite z oljem in ga posujte s kakavom v prahu, da boste kolač pozneje lažje odstranili iz njega. Vzemite merilno skodelico ali zajemalko za sladoled in začnite s polnjenjem. Najprej zajemite merico čokoladne mase in jo položite v pekač. Nanjo nadevajte merico vaniljeve mase, nato spet čokoladne mase in tako naprej, dokler pekač ne bo poln. Vso maso polagajte le na eno mesto, od koder se bo razlezla po celotnem pekaču in ustvarila marmorni vzorec.

Kolač v ogreti pečici pecite 50–55 minut. Z zobotrebcem preverite, ali je biskvit pečen, in pekač vzemite iz pečice. Počakajte 10 minut in kolač šele nato previdno odstranite iz pekača. Pustite, da se popolnoma ohladi, in ga nato prelijte z glazuro.

Sestavine za čokoladno-pomarančno glazuro:

  • 1/2 skodelice bio temne čokolade ali bio čokoladnih kapljic iz temne čokolade (100 g)
  • 2 jušni žlici rastlinskega mleka
  • 2–3 jušne žlice javorovega sirupa
  • 1 čajna žlička nastrgane lupinice bio pomaranče
  • 3 kapljice pomarančnega ekstrakta (eterično olje pomaranče)

Priprava čokoladno-pomarančne glazure:

Nad vodno kopeljo raztopite čokolado oziroma čokoladne kapljice. Primešajte rastlinsko mleko in javorov sirup, da dobite gladko glazuro, na koncu pa dodajte še pomarančo lupinico in pomarančni ekstrakt. Dobro premešajte in glazuro prelijte čez kolač.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel