7 superživil, ki jih je dobro uživati to zimo

28. 12. 2023
Deli
7 superživil, ki jih je dobro uživati to zimo (foto: shutterstock)
shutterstock

Sezonski prehladi. Krajši dnevi. Hladno vreme. Zima je lahko zahteven letni čas, a obstajajo superživila, ki vam lahko okrepijo imunski sistem — in obenem zadovoljijo vaše brbončice.

Ključ do zdravja pozimi je v tem, da obogatimo svojo prehrano s pravimi zimskimi superživili, ki nam pomagajo okrepiti imunski sistem in ohranjati visoko raven energije. Toda katera živila so pravzaprav zimska superživila?

Čeprav je poletna bogata ponudba svežega sadja in zelenjave že davno mimo, obstaja obilje superživil za hladno vreme, s katerimi lahko ohranjate vitalnost skozi vso zimo — ob tem pa uživate v čudovitih okusih.

Tukaj je 7 čudovito hranljivih superživil, ki jih lahko preizkusite to sezono, in nekaj predlogov, kako jih uživati.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je odličen vir zdravih maščob, ki so ključne za dobro delovanje našega telesa, saj pomagajo pri absorpciji vitaminov in mineralov ter ohranjajo naše celice zdrave. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko kokosovo olje pomaga tudi pri zmanjševanju vnetij in ohranja naš imunski sistem močan.

Poleg tega je kokosovo olje tudi odlično naravno vlažilno sredstvo za kožo. Zunaj se temperature spuščajo, zrak pa postaja suh, kar lahko povzroči dehidracijo kože. Redno uživanje kokosovega olja lahko pomaga zadrževati vlago v koži, jo navlaži in neguje ter preprečuje suhost.

Kako ga uživati: Vmešajte žličko kokosovega olja v jutranjo kavo ali smoothie ali pa ga uporabite kot nadomestek za maslo pri peki prazničnih dobrot.

Čija semena

Samo dve žlici čija semen zagotovita 10 gramov vlaknin, približno 30 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa. Poleg tega imajo čija semena ogromno omega-3 maščobnih kislin, kar je bistveno za zmanjšanje vnetij v prebavnem traktu, pomembnem delu imunskega sistema.

Kako jih uživati: Vmešajte žličko mineralno bogatih čija semen v ovseno kašo, jogurt ali smoothie.

Avokado

Če se še niste pridružili navdušencem nad toastom z avokadom, je morda zdaj pravi čas za to. Študija iz leta 2022, objavljena v Journal of the American Heart Association, kaže, da je večji vnos avokada povezan z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Avokado je namreč bogat z nenasičenimi maščobami, podobnim maščobam v oljčnem olju, in bogat z vitaminom E, močnim antioksidantom.

Kako ga uživati: Naložite pretlačen avokado na polnozrnat kruh ali narežite rezine in jih dodajte v zavitke, solate in žitne sklede.

Brokolijevi kalčki

Kalčki brokolija so zvezde v boju proti vnetjem. Po raziskavi v reviji Clinical Nutrition so odrasli, ki so deset tednov dnevno uživali sveže brokolijeve kalčke, imeli manj bioloških označevalcev, povezanih z vnetji. Tako kot semena so tudi kalčki polni hranil, zlasti sulforafana, spojine, ki ima dokazano močne protivnetne lastnosti.

Kako jih uživati: Uživajte jih surove v sendvičih, solatah in zavitkih ali jih dodajte v pražene jedi za hrustljavost in rahlo pikanten okus.

Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik s skrivnostmi tradicionalne kitajske medicine

Zelena

Tako kot kumara je tudi zelena sestavljena večinoma iz vode, vendar je kljub temu bogata s topnimi in netopnimi vlakninami ter minerali. Uživanje zelene in pitje soka zelene bosta okrepila vaše telo s poliacetilenom. Ta spojina ne samo da pomaga telesu odstraniti toksine in zmanjšati zakisanost, temveč tudi olajša vnetna zdravstvena stanja, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, astma in bronhitis.

Kako jo uživati: Dodajte sesekljano zeleno v solato ali vročo juho.

Makadamijevi oreščki

Makadamijevi oreščki, bogati z enkrat nenasičenimi maščobami in omega-3 maščobnimi kislinami, ki pospešujejo presnovo, pomagajo telesu pri kurjenju maščob. Potešijo lakoto in jo zatirajo, za vse navdušence nad prekinitvenim postom pa je dobra novica, da z njihovim uživanjem ne prekinemo posta. Poleg tega znižujejo holesterol ter izboljšujejo prebavo in zdravje srca.

Kako jih uživati: Uporabite makadamije za dodajanje teksture solatam ali testeninam ali jih uživajte same.

Ohrovt

Brstični ohrovt je bogat z vitaminom C, ki pomaga krepiti delovanje imunskega sistema. Poleg tega ima ogromno fitohranil in glukozinolatov, ki zmanjšujejo vnetja in celo pomagajo v boju proti rakavim celicam. Raziskava, objavljena v reviji Science, je namreč pokazala, da snovi, ki se naravno nahajajo v križnicah, kot je brstični ohrovt, lahko zavirajo rast rakavih celic v telesu.

Kako uživati: Pražite ga s himalajsko soljo in kokosovim ali olivnim oljem.

Povzeto po Dailyom.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja