Sanjari 95 odstotkov ljudi - Osebna rast - Sensa.si

Sanjari 95 odstotkov ljudi

Sodobni psihiatri in nevroznanstveniki so popravili krivico, ki je bila narejena temu stanju uma, saj so odkrili, da je tavanje misli pomem­bno orodje za učenje, reševanje problemov in doseganje uspeha.

27. 12. 2012

Da bi izračunali, koliko ur na dan sanjarimo, so znanstveniki razvili aplikacijo za iPhone, preko katere so vzpostavili stik z 2.250 prostovoljci, in sicer v različnih obdobjih dneva. Vsakič ko so raziskovalci z njimi navezali stik, so jim prostovoljci sporočili, kaj trenutno počnejo. Raziskava je pokazala, da so prostovoljci 30 odstotkov časa tako ali drugače presanjarili! Pri tem je po navedbah Daniela Gilberta in Matthewa A. Killingswortha, dveh psihologov s harvardske univerze, ki sta raziskavo izvedla, kar 95 odstotkov prostovoljcev priznalo, da sanjarijo vsak dan.

Čeprav mnogi sanjarjenje še vedno doživljajo kot nekaj nekoristnega, znanstveniki pravijo, da nikakor ne gre za spremni pojav lenobe. "Če naše misli ne bi tavale, bi bili neprestano ujeti v tistem, kar počnemo v danem trenutku," pravi Jonathan Schooler, psiholog s kalifornijske univerze v Santa Barbari. "Namesto da bi obtičali, lahko z mislimi potujemo skozi čas in prostor. Med sanjarjenjem so naše misli resnično svobodne."

Ko nam je dolgčas, ko nas zunanji dražljaji ne prevzamejo v zadostni meri, se preusmerimo k raziskovanju lastnih asociacij in alternativnih scenarijev, ki obstajajo zgolj v naših mislih. Sanjarjenje je vrelec, iz katerega privrejo številne uporabne zamisli in vstopijo v našo zavest.

Ozren Podnar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri