Distancirajte se od negativnih predstav - Osebna rast - Sensa.si

Distancirajte se od negativnih predstav

Pogosto je naše počutje odvisno od notranjih filmov, ki si jih vrtimo v svoji glavi, ali pa od notranjega dialoga. Pogosto ljudje simuliramo različne dogodke v glavah, da bi se bolje pripravili na prihodnje situacije. Recimo, da imamo javno predavanje pred večjo skupino ljudi.

4. 11. 2010

Da se bomo bolje pripravili na to predavanje, bomo večkrat v glavi simulirali, kako predavamo. S simulacijo se pogosto lahko izognemo neprijetnim situacijam, pogosto pa se tudi dogaja, da ljudje preveč vživeto simulirajo negativne predstave.

Razmišljajo o tem, kaj vse bi lahko šlo narobe, ob tem pa doživljajo negativne občutke, kot da bi se te stvari dejansko res dogajale. Naši možgani ne ločijo med simulirano situacijo in pravo situacijo, zato so telesni odzivi v obeh primerih enaki.

Če v svojih glavah pretirano vrtimo filme, ki so negativni, bo takšno tudi naše počutje. Ko to enkrat razumemo, se lahko poigramo tudi s svojimi notranjimi predstavami in jih naredimo boljše.

Kakovost slik ter jakost in ton notranjega dialoga je tisto, kar našim predstavam daje moč. Zelo velika, svetla, dinamična, trodimenzionalna slika, zlasti če jo gledamo skozi svoje oči, se nas bo veliko bolj dotaknila kot neka temna, medla in majhna dvodimenzionalna slika, ne glede na to, kakšna je pravzaprav vsebina slike.

Podmodalnosti predstave so tiste, ki predstavi bodisi dajo moč ali pa ji to moč vzamejo. Enako velja tudi za notranji dialog: če bo glas v naši glavi oster in strog, se nas bo to veliko bolj dotaknilo kot tih in prijeten glas.

Ko se tega enkrat zavemo, lahko uporabimo svoj notranji mentalni daljinec, da spremenimo podmodalnosti svojih predstav.

Naredite svoje pozitivne spomine in fantazije velike, svetle, gibljive in barvite, tako da vam bodo dale kar najbolj pozitivne občutke. Če se že morate spominjati slabih spominov ali pa simulirati prihodnjo situacijo, ki ni tako primerna, naredite slike čim manjše, temne, dvodimenzionalne in brezbarvne ter jih opazujte kot distanciran opazovalec. Tako od njih še vedno dobite informacije, ki jih potrebujete, vendar brez negativnega čustvenega naboja, brez slabih emocij.

Marko Preston

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri