Tokratno martinovo kosilo bo malce tradicionalno in hkrati malce drugačno. Včasih so za praznike in posebne priložnosti postregli nekaj, kar niso jedli vsak dan. Tokrat bomo postregli zelenjavno pečenko z dušenim rdečim zeljem.
Dušeno rdeče zelje z jabolki in kostanji
SESTAVINE
- 2 žlici olja
- 2 čebuli
- 0,75 kg surovega rdečega zelja
- 2 olupljeni in naribani jabolki
- 2 pesti olupljenega kostanja (opcijsko)
- Sol, poper
- 2 žlici jabolčnega kisa
PRIPRAVA
Narežemo rdeče zelje in ga namočimo v vodi.
Čebulo sesekljamo ter jo na prepražimo na olju, dodamo odcejeno rdeče zelje, naribana jabolka ter kostanj.
Prepražimo, posolimo, popopramo in po potrebi zalijemo z malo vode. Dušimo približno 20 minut, pred koncem dodamo 2 žlici jabolčnega kisa.
Odlična zelenjavna priloga k zelenjavni pečenki (glej spodaj) ali pa tudi kot samostojna jed s polento, mlinci, krompirjem...
Štruca iz rjave leče z dimljenim tofujem
SESTAVINE
- 10 dag rjave leče
- Kombu alga sol
- 10 dag čebule
- Tamari
- Olje
- 3 stroki česna
- Majaron, rožmarin, bazilika, timijan, šatraj
- 10 dag čičerikine moke
- 12 dag dimljenega tofuja
- Margarina za mazanje pekača
PRIPRAVA
Rjavo lečo kuhamo 30-45 minut v slani vodi s kombu algo. Odcedimo.
Na olju prepražimo čebulo z malo tamarija. Česen sesekljajamo.
Lečo, prepraženo čebulo in česen pretlačimo s paličnim mešalnikom in ohladimo.
Dodamo začimbe.
Čičerikino moko počasi vmešamo v maso. Mogoče bo potrebno dodati kakšen dag več, odvisno od tega, kako močno smo odcedili lečo.
Tofu narežemo na kocke in premešamo.
Namažemo pekač in potresemo s čičerikino moko.
Iz mase oblikujemo štruco, nanjo razporedimo kose nerafinirane rastlinske maščobe in jo damo peči v ogreto pečico na 180 stopinj C, 30 minut.
Zelenjavna pečenka, super v kombinaciji z dušenim rdečim zeljem ali čebulno omako.
Vir: 1. recept: Krajček in 2. recept: Mateja Tea Dereani, Matejina veganska kuhinja 2
Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije