Ekostičen sadež, ki naj bi ga uživali še posebej po 50. letu

2. 6. 2023
Deli
Ekostičen sadež, ki naj bi ga uživali še posebej po 50. letu (foto: shutterstock)
shutterstock

Sadež, o katerem bo govora, je mango. Mango je znan po svojem čudovitem okusu in živahni barvi ter ponuja številne koristi za zdravje.

Ta eksotičen, sladek in okusen sadež je še posebej koristen za ljudi v petdesetih letih, kot trdijo strokovnjaki.

Najprej je treba omeniti njegovo visoko vsebnost vitaminov, ki so pravi spodbujevalec odpornosti, saj lahko mango vsebuje do 46 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Je tudi odličen vir betakarotena, fotosintetičnega pigmenta z antioksidativnimi lastnostmi, ki pomaga preprečevati staranje celic.

Tistim, ki želijo shujšati, lahko mango pri tem pomaga zaradi svojega nasitnega učinka, nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti luteina, spojine, ki pomaga pri odstranjevanju toksinov. Svež mango vsebuje tudi kalij, kalcija in magnezij.

Mango je znan tudi po tem, da ima antikognitivne lastnosti, zahvaljujoč vsebnosti vitamina B, ki ne le pomaga ohranjati spomin, ampak tudi izboljšuje razpoloženje. Več študij je pokazalo, da lahko uživanje manga pripomore tudi k boljšemu spancu, saj poveča proizvodnjo serotonina, ključnega nevrotransmiterja, ki je odgovoren za uravnavanje spalnih ciklov.

Če je vse to dovolj dobro, lahko mango štejemo tudi za lepotnega zaveznika. Vsebuje veliko vitamina A in karotenoidov, kot je likopen, za katere je znano, da spodbujajo nastajanje kolagena, še pomembneje pa je, da kožo ščitijo pred poškodbami zaradi UV-žarkov sonca, hkrati pa jo dobro vlažijo. Zaradi vsebnosti polifenolov je antioksidant par excellence in se bori proti prostim radikalom, ki povzročajo prezgodnje staranje, gube in povešeno kožo.

Kot lahko vidimo, mango ponuja številne koristi za zdravje, zaradi katerih je lahko dober dodatek k prehrani. Seveda pa naj ima vedno prednost lokalno in sveže sadje, ki raste na naših tleh! 

Vir: elle.si

Novo na Metroplay: O duhovnih praksah v psihoterapiji | Prof. dr. Borut Škodlar