Pekoči kimči

22. 12. 2012
Deli
Pekoči kimči

Kimči je tradicionalna korejska jed iz zelenjave, fermentirane z začimbami. Obstaja na stotine vrst kimčija z različnimi kombinacijami zelenjave, skoraj vsi pa vsebujejo čili in česen, ki dasta jedi značilen pekoč okus.

Zelenjava, ki je tako fermentirana, je odlična priloga k žitaricam in stročnicam, prebavo pa izboljšamo že z majhno količino, če takšno jed uživamo vsak dan. Po fermentaciji jo hranite v steklenem kozarcu v hladilniku in porabite v roku enega meseca.

Sestavine:

  • 1 zeljna glava
  • 2 večja korenčka
  • 4 žlice morske soli
  • 4 skodelice hladne vode
  • 1 večji ali 2 manjša pora
  • majhna čili paprika ali ¼ žličke čilija v prahu
  • košček gomolja ingverja
  • 4 stroki česna
  • ¼ žličke kurkume

Prvi korak fermentacije je mehčanje trde zelenjave v slani vodi. V večjo posodo dajte vodo in sol, da se sol raztopi. Zelje narežite na debelejše trakove, korenje pa na ploščice. Zelenjavo prelijte s slano vodo in pokrijte s pokrovom, da bosta zelje in korenje ves čas pod vodo. Za to lahko uporabite prešo za zelenjavo (kot na fotografiji). Namaka naj se šest ur ali kar čez noč.

Medtem pripravite preostale sestavine: por operite in ga narežite na trakove, ingver in česen olupite in narežite na kocke, čili papriki pa odstranite semena in jo na drobno sesekljajte. V možnarju navedene sestavine zmešajte s kurkumo, dodajte žlico ali dve vode in vse skupaj zmečkajte v grobo pasto. Pomembno je, da se vse sestavine dobro prepojijo z začimbami.

Korenje in zelje odcedite, vodo, v kateri se je zelenjava namakala, pa shranite. V preši za zelenjavo ali v večji posodi zmešajte zelje, korenje in pasto. Dodajte skodelico vode, v kateri se je zelenjava namakala, in potlačite s prešo, da bo zelenjava pod tekočino. Če nimate preše, si lahko pomagate tudi s krožnikom. Z njim pokrijte zelenjavo in nanj postavite nekaj težkega: kamen, utež ali kaj podobnega. Če sok zelenjave ne prekrije v celoti, dodajte še malo vode, v kateri se je namakala.

Mešanica naj v temnem prostoru čaka enega do štiri tedne. Zelenjava se mora zmehčati, vpiti vse začimbe in postati pekoče-kiselkasta. Ko je proces fermentacije končan, kimči pretresite v steklenko in ga prelijte z razsolom. Kombinirajte tudi drugo sezonsko zelenjavo in začimbe ter ustvarite lasten kimči.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja