Ko zadiši po kariju

24. 2. 2012
Deli

Ob besedi kari najprej pomislimo na eno najbolj znanih mešanic začimb v prahu, ki je sestavljena iz 10 do 36 različnih začimb z aromami od blago sladkastih do pikantno pekočih. A kari v prahu, kot ga poznamo pri nas, je precej drugačen od tistega, ki ga uporabljajo v indijski kuhinji.

V Indiji začimbno mešanico pripravljajo sproti za vsako jed posebej, razmerje med posameznimi začimbami pa se od mešanice do mešanice razlikuje. Evropski kari v prahu vsebuje poper, piment, papriko, klinčke, koriander, kardamom, cimet, kajenski poper, muškatni cvet in kurkumo, ki mu daje značilno barvo.

Britanski izum

V Indiji je beseda kari izraz za močno začinjeno mesno, ribjo ali zelenjavno jed v omaki, ki se postreže z rižem ali nekvašenim kruhom.

V indijski kuhinji ne boste našli zapisanih natančnih tradicionalnih receptov, saj za pripravo karija nimajo natančnih pravil. Vsaka gospodinja zmeša svojo začimbno mešanico za vsak obrok posebej.

Pravzaprav je kari kot poimenovanje za mešanico začimb izum Britancev. Med kolonizacijo in trgovanjem z začimbami so namreč Britanci želeli aromatične indijske jedi uživati tudi doma. Toda zaradi posebnosti in raznolikosti uporabe začimb je bilo na britanskih tleh zelo težko ustvariti identično kombinacijo arom.

Tako so indijski kuharji na željo Britancev sestavili začimbno mešanico, ti pa so jo prinesli s seboj na Otok in jo poimenovali kar po jedi sami. Z univerzalno mešanico so bile odslej začinjene vse indijske jedi v britanski kraljevini.

Biser britanske kulinarike

Leta 1809 je britanski indijski podjetnik Sake Dean Mahomed na Portman Squaru v Londonu odprl prvo indijsko kari hišo v Angliji, ki jo je poimenoval Hindustani Coffee House. Prva indijska restavracija, s katero so želeli pritegniti Londončane, je še vedno delujoča restavracija Veeraswamy na Regent Streetu v Londonu, ki jo je leta 1927 odprl Edward Palmer.

Po letu 1950 se je število oboževalcev indijskega karija dramatično povečalo, ker so ga uporabili v jedi, ki so jo pripravili ob praznovanju kronanja kraljice Elizabete II.

S priseljevanjem ljudi z indijske podceline se je priljubljenost karija v Veliki Britaniji vse bolj širila. Kari je postala britanska nacionalna hrana in gre v prodajo celo bolje kot ribe s krompirčkom, saj približno milijon Britancev jé kari vsak dan.

Britanski kari s piščancem

(British Chicken Tikka Masala)

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 500 g na koščke narezanega fileja piščančjih prsi


Za marinado:

  • 5 g česnove paste
  • 5 g ingverjeve paste
  • sol
  • 3 g garam masale v prahu
  • 2 g kurkume v prahu
  • 2 g orientalske kumine v prahu
  • 2 g koriandra v prahu
  • sok 1 limone
  • 1 žlička metine omake
  • 80 g čvrstega jogurta
  • 5 g gorčičnega olja


Za omako tika masala:

  • 50 g sredice tamarinde (vakuumsko pakirano)
  • 100 g olupljenega paradižnika
  • 5 g česnove paste
  • 5 g ingverjeve paste
  • 70 g sesekljane čebule
  • sol
  • 15 ml smetane
  • 10 g zmletih mandljev
  • 10 g sladkorja
  • 1 g kurkume v prahu
  • 3 g orientalske kumine v prahu
  • 2 g koriandra v prahu
  • 20 g masla
  • 10 g sesekljanega svežega koriandra


Priprava:

Koščke piščanca dobro zmešajte z začimbami za marinado in jih marinirajte 2 uri. Preložite jih v pekač in jih v pečici, ogreti na 200 stopinj, pecite od 15 do 20 minut. Za tika masala omako v ponvi segrejte maslo.

Dodajte česnovo in ingverjevo pasto ter pražite, da zlato porjavita. Dodajte čebulo in sol ter pražite, da čebula rahlo porjavi. Nato dodajte začimbe v prahu in olupljen paradižnik ter pokuhajte.

Vmešajte tamarindo, sladkor, mandlje in kuhajte še od 4 do 5 minut. Omaki dodajte piščančje meso in kuhajte od 4 do 5 minut, da se pregreje. Na koncu vmešajte še smetano in svež koriander. Vroč kari postrezite z rižem.

Iz revije Lisa, foto: Janja Štrumbelj

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol