2-minutni uničevalci stresa: Vizualizacija - dihanje

Mnogi napačno verjamejo, da je stres stanje, pri katerem je treba stisniti zobe in potrpeti, tudi če je to na račun našega počutja. Vendar obstaja mnogo enostavnih načinov in tehnik, kako lahko stres na zelo enostaven način znatno zmanjšamo ali celo odpravimo in s tem v življenje pripeljemo večji občutek izpolnjenosti in miru.

2-minutni uničevalci stresa: Vizualizacija - dihanje (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 11. 2014

Na tem svetu smo le za kratek čas, zato lahko to izkušnjo naredimo karseda prijetno.

2-minutni uničevalci stresa

V nadaljevanju tega članka bom opisal preproste tehnike, ki jih lahko hitro in enostavno uporabite za odstranitev stresa iz vašega življenja. Kot pri vsaki stvari, se morate zavedati, da sta konsistenca in repeticija ključ do uspeha. Tako kot kondicije in mišic ne boste pridobili z enournim obiskom fitnesa, tako tudi stresa, ki se je postopno nakopičil v vas, ne boste odstranili z enkratno vajo.

Prednosti teh vaj so hitrost, enostavnost in takojšnji učinek na trenutni občutek stresa. Idealno naj bi vaje izvajali vsaj 3x na dan; večkrat kot jih, bolje je. Vsekakor eksperimentirajte z različnimi predlaganimi vajami in ugotovite, katera vam najbolj ustreza.

Tehnika 1: Vizualizacija-dihanje

Dihanje je zelo močna metoda za spreminjaje počutja, zato tudi večina meditativnih veščin posveča toliko pozornosti prav dihanju. Ker sta telo in um tako tesno povezana, lahko sprememba dihanja povzroči spremembo vašega počutja. Ko se sprosti telo, se bo sprostil tudi um. Ko smo pod stresom, je naše dihanje ponavadi plitko, prsno in ne trebušno.

Položite eno roko na vaša prsa in drugo na spodnji del vašega trebuha. Ko dihate, opazujte katera roke se premika bolj? Idealno je, če dihate trebušno, torej, da se najbolj premika roka, ki jo imate položeno na trebuhu. Trebušno dihanje v vaša pljuča dovaja 30% več kisika in sprosti vašo fiziologijo. Vadite trebušno dihanje, tako da se vaše trebušne mišice širijo in krčijo, roka na trebuhu naj se premika bolj kot roka na prsih.

Sedaj pa pojdimo na samo tehniko, ki je po mojih izkušnjah najbolj učinkovita. Tekom dneva poiščite prostor, kjer vas nihče ne bo mogel motiti vsaj nekaj minut. To tehniko lahko izvajate tudi v službi, za pisalno mizo, z odprtimi ali zaprtimi očmi, če se le počutite dovolj udobno. Zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov z vašim trebuhom.

Nato :

  • Vdihujte s trebuhom in štejte do 5
  • Zadržite dih in štejte do 5
  • Izdihujte in štejte do 5
  • Počakajte 2 sekundi
  • Ponovno ponovite vajo

Dihajte tako, da ne boste lovili zraka, počasi vdihujte in izdihujte. Ko se boste naučili dihati na ta način, lahko celotno vajo združite z naslednjo vizualizacijo:

  • Ko vdihujete, si predstavljajte, da je zrak, ki ga vdihujete, čist in svetel, kot bi stali na vrhu planine in dihali svež gorski zrak, prepojen z energijo. Opazujte, kako ta čist zrak vdihujete skozi nos in kako prepoji vsako celico, vsak atom vašega telesa in čisti napetost v vaših mišicah in stres v vaši glavi. (Nekateri ljudje si predstavljajo, da vdihujejo svetlo belo energijo.)
  • Ko izdihujete, si predstavljajte, da z izdihom iz telesa odstranjujete vse, česar ne potrebujete, ves stres, strahove, negativna prepričanja; in jih izdihnite skozi nos. Vizualizirajte si te negativne občutke na svoj način, kot je primerno za vas. (Nekateri ljudje si to predstavljajo kot tanke črne črte, ki izginjajo v daljavi.)  Ko to počnete, si predstavljajte, kako se počutite vedno bolj mirne, vaše mišice so bolj sproščene, ko ste dali vso to napetost iz sebe.

 

Bolje je, če to vajo izvajate 5, namesto samo dveh minut. Več, kot boste vadili to tehniko, hitreje jo boste osvojili in lažje boste odstranili stres iz vašega življenja. Morda se vam bo zdelo, da v službi nimate dovolj časa za izvajanje te tehnike. Vendar, če si vzamete 2 minuti na vsakih nekaj ur, to res ni veliko časa. Blagodejni učinki te vaje bodo več kot pretehtali vloženi čas.

Marko Preston

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri