Ste letos že nabrali čemaž? Kaj še čakate! (Recepti za jedi in masko za obraz)

20. 3. 2024
Deli
Ne glede na to, ali ga uporabljamo v kulinariki, tradicionalni medicini ali naravni kozmetiki, je čemaž nedvomno ena tistih rastlin, ki nas vedno znova preseneti s svojo vsestranskostjo in koristnostjo. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

V gozdovih, pod drevesnimi krošnjami, se skriva nekaj posebnega – čemaž, ki že stoletja navdušuje ljudi s svojim edinstvenim okusom, aromo in številnimi zdravilnimi lastnostmi. Poznan tudi kot divji česen ali medvedji luk čemaž predstavlja izjemno priljubljeno rastlino v kulinariki, tradicionalni medicini in celo v naravni kozmetiki. Poglejmo si, zakaj je čemaž tako poseben in zakaj si zasluži mesto na naših krožnikih in v naših domovih.

Ne glede na to, ali ga uporabljamo v kulinariki, tradicionalni medicini ali naravni kozmetiki, je čemaž nedvomno ena tistih rastlin, ki nas vedno znova preseneti s svojo vsestranskostjo in koristnostjo. Zato, ko se naslednjič sprehajate po gozdu in zagledate zeleno rastlino z značilnimi listi in vonjem po česnu, se ustavite, jo naberite in uživajte v tem daru narave.

Čemaž v kulinariki

Ena najbolj priljubljenih uporab čemaža je v kulinariki. Njegov svež, pikanten okus in močna aroma ga naredita odlično sestavino za številne jedi. Lahko ga uporabimo v solatah, omakah, juhah, pestih, sendvičih ali celo v omletah. Čemažev pesto je še posebej priljubljen, saj v njem združimo bogato aromo čemaža s hranljivimi oreščki in oljčnim oljem. Ne glede na to, ali ga uporabljamo kot začimbo ali kot osrednjo sestavino jedi, je čemaž vedno dodatek, ki popestri okus jedi.

Ali ste že poskusili čemažev burek? Recept najdete tukaj.

Zdravilne lastnosti čemaža

Poleg odličnega okusa čemaž ponuja tudi številne zdravilne lastnosti. Bogat je z vitaminom C, antioksidanti in minerali, ki krepijo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in splošno zdravje. Čemaž se tradicionalno uporablja tudi za zdravljenje prehladov, kašlja, prebavnih težav in celo revmatičnih obolenj. Nekateri celo verjamejo, da ima čemaž sestavine, ki pomagajo očistiti telo toksinov.

Čemaž v naravni kozmetiki

Poleg svoje uporabe v kulinariki in medicini je čemaž priljubljena sestavina tudi v naravni kozmetiki. Njegove antioksidativne lastnosti pomagajo pri boju proti staranju kože, izboljšujejo njeno teksturo in koži dajejo svež, mladosten videz. Čemaževa olja in ekstrakti se pogosto uporabljajo v kremah, losjonih, milih in drugih kozmetičnih izdelkih, ki negujejo in revitalizirajo kožo.

Nabiranje in previdnostni ukrep

Čemaž je divja rastlina, zato je pomembno, da ga nabiramo le v varnem in čistem okolju. Pred nabiranjem je treba biti prepričan, da poznamo rastlino in jo pravilno prepoznamo. Pomembno je tudi, da se pri nabiranju čemaža zavedamo ekoloških vidikov in da ga nabiramo zmerno, da ohranimo ravnovesje v naravi.

Čemaževa juha

Sestavine:

  • 2 pesti svežega čemaža
  • 1 čebula, nasekljana
  • 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • Sol in poper po okusu
  • Oljčno olje

Navodila: Na ponvi segrejte malo oljčnega olja in na njem prepražite nasekljano čebulo, dokler ne postane mehka in steklasta.

Dodajte narezane krompirjeve kocke in pražite še nekaj minut.

V lonec dodajte zelenjavno jušno osnovo in kuhajte, dokler se krompir ne zmehča.

Dodajte svež čemaž in kuhajte še nekaj minut, dokler se čemaž ne zmehča. Juho zmeljite s paličnim mešalnikom, da dobite gladko teksturo. Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.

Postrezite toplo in okrasite po želji s svežimi listi čemaža.

Čemažev pesto

Sestavine:

  • 2 skodelici svežega čemaža, opranega in grobo nasekljanega
  • ½ skodelice pinjol
  • ½ skodelice naribanega parmezana
  • ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu

Navodila:

V mešalniku ali multipraktiku zmiksajte svež čemaž, pinjole, nariban parmezan, sol in poper.

Med mešanjem počasi dodajajte oljčno olje, dokler ne dobite gladke paste.

Po potrebi dodajte več soli in popra ter še enkrat premešajte.

Pesto prelijte v stekleno posodo in hranite v hladilniku do enega tedna. Lahko ga tudi zamrznete za kasnejšo uporabo.

Čemaževa maska za obraz

Sestavine:

  • 2 žlici svežega čemaža, fino sesekljanega
  • 1 žlica jogurta (lahko uporabite tudi grški jogurt)
  • 1 žlička medu

Navodila: V majhni skledi zmešajte fino sesekljan čemaž, jogurt in med, da dobite gladko pasto.

Nanesite pasto na čisto in suho kožo obraza ter jo nežno vmasirajte.

Pustite masko delovati 10-15 minut.

Masko sperite z mlačno vodo in obrišite obraz s čisto brisačo.

Nanesite svojo običajno vlažilno kremo.

Ta čemaževa maska za obraz bo pomagala osvežiti in očistiti kožo ter ji povrniti sijaj. Uporabljajte jo enkrat do dvakrat na teden za najboljše rezultate.

Pripravila Kaja Regula

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol