4 okusni in zdravi recepti z lečo

Včasih se ne zavedamo, kakšno čarovnijo lahko ustvari na videz povsem običajno živilo, ko se znajde v rokah ljubitelja dobre in pestre hrane. Tokrat je v glavni vlogi leča. Naj vas recepti zapeljejo z okusom, videzom in raznolikostjo.

16. 9. 2016

Leča je bogata z antioksidanti, vlakninami in minerali, obenem pa deluje močno bazično na telo. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da jo uživate nekajkrat na teden, tako kot preostale stročnice.

Recept št. 1: Maroška juha iz leče

Maroška juha iz leče

(za 4 osebe kot predjed ali za 2 osebi kot glavna jed)

  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 2 korenčka, narezana na majhne kocke
  • 1 skodelica leče (250 ml)
  • ¼ čajne žličke kumine
  • ¼ čajne žličke mletega koriandra
  • ¼ čajne žličke kurkume
  • ščepec cimeta
  • sol, poper
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 250 ml vode
  • 1 pločevinka pelatov
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • oljčno olje
  • jogurt po želji

Na malo oljčnega olja prepražite čebulo in korenje. Nato dodajte lečo in vse začimbe razen soli ter na hitro popražite. Dodajte še pelate, jušno osnovo, vodo in sladkor, premešajte in pustite, da zavre. Ko juha zavre, jo kuhajte na manjšem ognju približno 45 minut, oziroma dokler leča ni kuhana. Na koncu dodajte še sol.

Pretlačite s paličnim mešalnikom, da dobite gosto juho, po potrebi dodajte začimbe in po želji prelijte z malo jogurta.

Postrezite toplo.

Recept št. 2: Dal iz rdeče leče

Dal iz rdeče leče

(sestavine za 4 osebe)

  • 100 g rdeče leče
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 večji paradižnik, narezan na
  • majhne kocke
  • 1 bučka, narezana na majhne kocke
  • malo sveže naribanega ingverja
  • ½ čajne žličke mlete sladke paprike
  • ½ čajne žličke mletega koriandra
  • 1 čajna žlička karija
  • 600 ml vode
  • 1 čajna žlička gorčičnih semen
  • oljčno olje

V posodi pri srednje visoki temperaturi na malo oljčnega olja prepražite bučko ter dodajte čebulo in česen. Premešajte in dodajte vse začimbe razen gorčičnih semen in soli. Nato dodajte še paradižnik in na hitro popražite. Po dveh minutah dodajte vodo. Pustite, da zavre.

Ko zavre, posodo pokrijte in na manjšem ognju kuhajte približno 20 minut oziroma dokler se leča ne skuha. Ko je leča kuhana, posodo odkrijte in kuhajte še pet minut, nato odstavite z ognja. Po želji dodajte sol.

V kozici segrejte žlico oljčnega olja in dodajte gorčična semena. Ko začnejo semena prasketati, odstavite z ognja in jih dodajte leči.

Postrezite toplo, z rižem ali indijskim kruhom naan.

Recept št. 3: Lečini polpeti z mandlji

Lečini polpeti z mandlji

(sestavine za 3 osebe)

  • 1 skodelica zelene leče (250 ml)
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 1 drobno nasekljano korenje
  • 1/3 skodelice drobno nasekljanih praženih mandljev
  • 1 rumenjak
  • 1 drobno nasekljan strok česna
  • materina dušica, sol in poper
  • oljčno olje
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1 do 2 žlici moke
  • Sirni namaz
  • 2 žlici svežega sira
  • 1 žlica majoneze
  • malo jogurta
  • ½ čajne žličke medu
  • nekaj svežih listov mete

Lečo skuhajte. Kuhano odcedite, nekaj vode prihranite in jo s paličnim mešalnikom na grobo zmeljite. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je leča kuhala.

V kozici na oljčnem olju na hitro popražite korenje in čebulo, dodajte mandlje, materino dušico, sol in poper. Odstavite in pustite, da se ohladi.

Kuhani leči primešajte prepraženo korenje in čebulo ter dodajte limonin sok in česen. Po potrebi dosolite in poprajte. Na koncu dodajte še rumenjak, vmešajte žlico moke, pokrijte in za 1 uro postavite v hladilnik.

Iz mase izoblikujte polpete, debele 1 do 2 centimetra. Povaljajte jih v moki. Če opazite, da masa razpada, dodajte še malo moke.

Polpete popecite na oljčnem olju na srednje močnem ognju, 2 do 3 minute na vsaki strani, da dobijo zlato barvo. Pazljivo jih obračajte, da ne bodo razpadli.

Postrezite jih s svežo solato, sirnim namazom in tortiljami.

Recept št. 4: Čokoladno lečino pecivo

Čokoladno lečino pecivo

Lečin pire

  • 1 skodelica leče
  • 2 skodelici vode

Pristavite vodo in v njej kuhajte lečo. Ko zavre, posodo pokrijte in lečo kuhajte, dokler se ne zmehča (približno 40 minut). Kuhano lečo odcedite, nekaj vode prihranite za pozneje, in jo s paličnim mešalnikom zmešajte v gladko zmes. Če je zmes presuha, dodajte vodo, v kateri se je leča kuhala.

Biskvit

  • 1 skodelica sladkorja
  • ½ skodelice medu
  • ¾ skodelice olja
  • 3 jajca
  • 1 ½ skodelice lečinega pireja
  • 1 ¼ skodelice vode
  • 2 ½ skodelice polnozrnate moke
  • ½ skodelice kakava
  • 1 čajna žlička jedilne sode
  • 1 čajna žlička soli
  • 4 žlice malinove marmelade
  • maslo ali olje za premaz pekača

Pečico segrejte na 170 ˚C. Pekač premažite z malo masla ali olja.

V posodi zmešajte sladkor, med in olje ter dodajte eno po eno jajce. Nato dodajte še lečin pire in vodo. Dobro zmešajte.

V drugi posodi zmešajte suhe sestavine – moko, kakav, sodo in sol. Z mešalnikom jih vmešajte v zmes z jajci in dobro premešajte, da se vse dobro prepoji. Maso vlijte v pekač ali model za torte. Pecite 90 minut, če pečete v modelu za torte, oziroma 40–45 minut, če pečete v pekaču. Ali je biskvit pečen, preverite z zobotrebcem. Zapičite ga v sredino biskvita, če ostane suh, je biskvit pečen.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravite čokoladni preliv.

Čokoladni preliv

  • 100 g kakovostne temne čokolade
  • 8 žlic mleka
  • 100 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 5 g masla

Na sopari raztopite čokolado. Stopljeni čokoladi dodajte smetano, mleko, maslo in dobro premešajte. Prelijte biskvit. Postrezite ohlajeno na sobno temperaturo.

Recepti: Nevenka Zelinka Cvijetić
Prevedla: Ksenija petrovčič
Fotografije: Nevenka Zelinka Cvijetić, Shutterstock

Še več receptov:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri