15 zanimivih dejstev o hrani

Ameriška Akademija za nutricionistiko in dietetiko, ki pomaga ljudem pri zdravih odločitvah glede prehranjevalih navad, marca praznuje nutricionistični mesec. Preberite nekaj dejstev o hrani, ki jih morda še ne poznate in si spočijte oči ob mamljivih fotografijah.

15 zanimivih dejstev o hrani (foto: pixabay) pixabay
13. 3. 2019
  • Čokolada je včasih veljala za izmenjevalno sredstvo, tako kot začimbe in zlato.

  • Bananovci spadajo v družino zelišč.
  • Jagode vsebujejo več vitamina C kot pomaranče.
  • Najbolj popularno korenje je bilo včasih vijolične barve.

  • Ena pločevinka sode (gazirane sladkane pijače) vsebuje 10 kavnih žlic sladkorja.
  • Jabolka, tako kot hruške in slive, spadajo v družino vrtnic.

  • Kavna zrna so pravzaprav semena, ki jih proizvaja kavovec, ki spada pod sadje.
  • Trdo kuhano jajce lahko zavrtimo, medtem ko se mehko kuhano ne vrti.

  • Grozdje se ohrani dlje časa, če ga ne umijete vse dokler ga ne nameravate pojesti.
  • Vasabi, ki je nepogrešljiv od sušiju, ponavadi sploh ni pravi vasabi, pač pa obarvan hren.

  • Meso v enem hamburgerju je lahko mešanica mesa več kot stotih krav.
  • V 19. stoletju so kečap uporabljali za zdravljenje diareje.
  • Liziko je leta 1905 izumil 11-letni otrok.

  • Arašidi spadajo v zelenjavno družino, v resnici torej niso oreščki.
  • Med je sestavljen iz nektarja in iz tistega, kar čebele izbruhajo.

Vir: Buzzfeed, Days of the year, Eat right org

Preberite še: 7 živil, ki razstrupljajo jetra

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri