Ustvarjalni natečaj za otroke, vrtce in šole: Čarobni kalcij (+ recept za korenčkovo juhico)

Povabilo šolam in vrtcem k ustvarjalnem natečaju v organizaciji Zdrave juhice.

28. 5. 2018

ZAJČEK SLADKO, PUTKA ZDRAVKA IN ČAROBNI KALCIJ - ustvarjalni natečaj za šole in vrtce

V sklopu projekta Zdrava juhica (Zavod Kalejdoskop) je letos znova razpisan ustvarjalni natečaj za šole in vrtce. Natečaj je tokrat navdihnjen s simpatičnima likoma putke Zdravke in zajčka Sladka, ki vabita otroke, da raziščejo, kje se skriva kalcij, ustvarijo svoj najljubši zdravi recept, se poigrajo z mislijo, kako bi lahko navdušili otroke po vsem svetu, da bi jedli bolj zdravo hrano ali pa celo ustvarijo čisto pravi oglas za zdravo hrano. Več ustvarjalnih predlogov in pogoje sodelovanja najdete na spletni strani www.zdrava-juhica.si.

Prijave potekajo do 14.6.2018, najbolj ustvarjalna ekipa pa bo prejela za nagrado čudovito predstavo Putka Zdravka in Zajček Sladko v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji.

Recept Zdrave juhice, ki so jo kuhali na Malem kuharskem festivalu skupaj s putko Zdravko:

KORENČKOVA JUHICA S KOROMAČEM IN MANDLJI

Sestavine za 1L juhe: 

400g korenja . 100g koromača . 1 šalotka . 1 strok česna . 30g (okoli 3 žlice) prosenega ali koruznega zdroba . 1/2 dcl mandljeve smetane (ali 2 žlici mletih oluščenih mandljev) . 6 dcl vode . 1 žlica kokosovega olja . 1 žlička nerafinirane soli . 1/4 žličke mlete kumine . vejica svežega peteršilja . 1 žlička svežega ali sušenega timijana, po želji tudi druga zelišča z vrta

Korenje dobro operemo, ostrgamo, odrežemo stržene ter narežemo na manjše kose. Gomolj koromača razslojimo, odrežemo trši spodnji del (stržen), posamezne sloje dobro operemo in narežemo na manjše kose. Šalotki oluščimo vrhnjo plast in jo prepolovimo. Oluščimo tudi strok česna.
V vroči soljeni vodi najprej zakuhamo korenje, nato dodamo še šalotko, česen, koromač, koruzni zdrob in začimbe.
Kuhamo okoli 15 do 20 minut, nato dodamo še mandljevo smetano in kokosovo maščobo, dobro premešamo in juho spasiramo juho. Namesto mandljev lahko uporabimo kokosovo kremo ali ovseno smetano.
Postrežemo s kuhano proseno kašo ali pirinimi napihnjenčki.

Pesmica putke Zdravke

Pira, koruza in proso 
za MOČNO TELO in

čebula, česen, peteršilj, 

da ODŽENEMO VSAK BACIL.

Dodali bomo še KOROMAČ in KORENJE,

da zdravi bomo celo življenje!

Več na: www.zdrava-juhica.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri