Dr. Vesna Godina o tem, kako ženske izbiramo moške

Včasih so imeli moški status, ki je bil ženskam nedosegljiv in ženske so si jih zato želele. Jaz dam tebi socialni status, ti meni seks. A ta možnost predpostavlja, da so določeni socialni statusi ženskam nedostopni. Zdaj moškega v tem smislu ne potrebuješ več, saj si lahko tudi predsednica vlade.

15. 10. 2014

Drugi kriterij, po katerih izbiramo moške, je podobnost z našim očetom. To pa zato, ker smo ljubile mamo. Ker je mati prepovedana, se ljubezensko nagnjenje pretoči v identifikacijo, ki je socialno funkcionalna. Mama je izbrala očeta, jaz izberem očeta.

In tu je še tretja matrica, po kateri izberemo moškega, ki nas spominja na mamo. To je tudi edini odrasli izhod. Fatalni moški je za nas tisti, ki nas spominja na mamo. Več mame dobimo, bolj je za nas ta oseba fatalna. Ženska hoče nekoga, ki jo bo pobožal, in v tem ni nič drugačna od moškega.

V ljubezenskem odnosu smo vsi obsojeni, da obdržimo preostanek mame in da toleriramo razliko. Če to vemo, nimamo razloga, da v nedogled zamenjujemo partnerje. Da dobiš, kar hočeš, moraš kupiti tudi tisto, česar nočeš.

Materina ljubezen je brezpogojna, očetova pogojna in vsi imamo ti dve logiki. Prave ljubezni torej ni. Kar koli imamo, vse je napačna ljubezen, a tudi napačna ljubezen je še vedno ljubezen.

Tina Torelli

Celoten članek: Dr. Vesna Godina o ljubezni

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri