Žan in Sašo: Začimbe so eden izmed najmočnejših antioksidantov na svetu!

Žan Bračič in Sašo Kovačič sta 25-letna fanta, ki prihajata iz Celja. Odločila sta se, da naredita nekaj novega, nekaj svojega... Da bosta sebi in drugim malo začinila življenje. In tako sta ustvarila svoje lastne in unikatne začimbe Serious Blends. 

Žan in Sašo: Začimbe so eden izmed najmočnejših antioksidantov na svetu! (foto: Serious Blend) Serious Blend
13. 6. 2017

Kaj sta po izborazbi? Ima ta kakšno povezavo s tem, kar počneta?

Po izobrazbi sva biotehnolog (Žan) in nutricionist (Sašo). S pomočjo najinega znanja in izkušenj sva lahko ugotovila, da so začimbe izjemno pomemben in počutju prijazen dodatek k prehrani, kajti začimbe so eden izmed najmočnejših antioksidantov na svetu!

Torej so vaju zato očarale ravno začimbe?

Najpomembnejša je bila ravno ta ugotovitev, da so začimbe izjemno pomemben dodatek k prehrani, pa smo nato vsi malo pozabili. Prav tako sva po daljši raziskavi ugotovila, da začimbe na trgu vsebujejo veliko raznih nepotrebnih dodatkov. In tako sva želela izdelati svoje naravne začimbne mešanice. Rezulatat mešanice iz naravnih eko surovin je bil popolnoma drugačen od ostalih začimb.

Kje se gojijo vse začimbe, ki se nahajajo v mešanicah oz. od kje jih dobivata?

Na začetku sva jih gojila na naši ekološki zeliščni kmetiji v Jurkloštru (Žan). Nato sva ob povečanem povpraševanju in pomankanju časa gojenje to prepustila eko kmetom, ki prihajajo že iz cele evrope. Seveda pa se nekaterih surovin pri nas ne da dobiti, zato jih je treba uvoziti iz držav, kjer te rastiline uspevajo. To je na primer črni poper, kurkuma ali ingver.

Mešanice pa potem naredita sama?

Da, vse začimbne mešanice so ročno izdelane. Prav tako sama nenehno razvijava nove in unikatne okuse začimb.

 

Kaj se vama zdi pri začimbah najbolj pomembno?

Najbolj pomembno nama je, da so izdelki naravni. Tako imajo naravno aromo, vonj in okus. Pri uporabi začimb ne smemo pozabiti, da so začimbe tiste, ki so dobre za nas, ne dodana sol, ojačevalci okusa ter umetne arome.

Upoštevata pri mešanicah tudi kompatibilnost začimb med seboj, katere gredo skupaj in katere se izključujejo? 

Seveda, to je izjemno pomemben dejavnik pri izdelavi mešanic. Vsaka začimba ima svojo unikatno aromo, vonj in okus, to je treba upoštevati. Vedno je potrebno ugotoviti pravo mero vsake sestavine, da dobimo res popoln okus. 

Vajina naj začimba brez katere ne moreta v kuhinji? 

Rdeča pesa v prahu, posušen paradižnik, bazilika, kurkuma, ingver, cimet, čiliji, dimljena paprika, limonina lupina.

Katero mešanico bi pripročila za poletne dni? Za zelenjavne jedi in solate?

Priporočala bi naše nove tri okuse: Pink panter, Nirvano in Pizza. 

Kaj vaju najbolj osreči? 

Videti, kako tvoji ročno izdelani izdelki osrečujejo stranke vsak dan in jim pomagajo v kuhinji.

Kaj bi svetovala tistim, ki bi se radi podali na svojo pot in bi radi ustvarili nekaj svojega?

“Go for it!” Delajte, kar vas veseli. Bodite aktivni in vztrajni.  Delujte premišljeno in z jasno vizijo.

Več o njunih začimbah najdete na: serious-blends.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri