Veganska martinova pojedina

Tokratno martinovo kosilo bo malce tradicionalno in hkrati malce drugačno. Včasih so za praznike in posebne priložnosti postregli nekaj, kar niso jedli vsak dan. Tokrat bomo postregli zelenjavno pečenko z dušenim rdečim zeljem. 

Veganska martinova pojedina (foto: profimedia) profimedia
10. 11. 2017

Dušeno rdeče zelje z jabolki in kostanji

SESTAVINE

  • 2 žlici olja
  • 2 čebuli
  • 0,75 kg surovega rdečega zelja
  • 2 olupljeni in naribani jabolki
  • 2 pesti olupljenega kostanja (opcijsko)
  • Sol, poper
  • 2 žlici jabolčnega kisa

PRIPRAVA

Narežemo rdeče zelje in ga namočimo v vodi.
Čebulo sesekljamo ter jo na prepražimo na olju, dodamo odcejeno rdeče zelje, naribana jabolka ter kostanj.
Prepražimo, posolimo, popopramo in po potrebi zalijemo z malo vode. Dušimo približno 20 minut, pred koncem dodamo 2 žlici jabolčnega kisa.

Odlična zelenjavna priloga k zelenjavni pečenki (glej spodaj) ali pa tudi kot samostojna jed s polento, mlinci, krompirjem...

Štruca iz rjave leče z dimljenim tofujem

SESTAVINE

  • 10 dag rjave leče
  • Kombu alga sol
  • 10 dag čebule
  • Tamari
  • Olje
  • 3 stroki česna
  • Majaron, rožmarin, bazilika, timijan, šatraj
  • 10 dag čičerikine moke
  • 12 dag dimljenega tofuja
  • Margarina za mazanje pekača

PRIPRAVA

Rjavo lečo kuhamo 30-45 minut v slani vodi s kombu algo. Odcedimo.
Na olju prepražimo čebulo z malo tamarija. Česen sesekljajamo.
Lečo, prepraženo čebulo in česen pretlačimo s paličnim mešalnikom in ohladimo.
Dodamo začimbe.
Čičerikino moko počasi vmešamo v maso. Mogoče bo potrebno dodati kakšen dag več, odvisno od tega, kako močno smo odcedili lečo.
Tofu narežemo na kocke in premešamo.
Namažemo pekač in potresemo s čičerikino moko.
Iz mase oblikujemo štruco, nanjo razporedimo kose nerafinirane rastlinske maščobe in jo damo peči v ogreto pečico na 180 stopinj C, 30 minut.

Zelenjavna pečenka, super v kombinaciji z dušenim rdečim zeljem ali čebulno omako.

Vir: 1. recept: Krajček in 2. recept: Mateja Tea Dereani, Matejina veganska kuhinja 2

Poskusite tudi recept za martinov burek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri