Zelena zelenjava za pomladno revitalizacijo

Prvi spomladanski listi zelene zelenjave so nežni samo na videz. V resnici so močan vir mineralov, vitaminov in antioksidantov, ki so v prehrani nepogrešljivi, če želite prečistiti telo, ga prebuditi iz zimskega sna in obnoviti njegovo energijo.

Pokuhani listi redkvic  (foto: Kristina Lenard) Kristina Lenard
3. 4. 2012

Časi, ko smo živila doživljali kot nekaj sezonskega, so mimo. Naše mame in babice so se veselile prvih plodov pomladi in nato poletja, mi pa smo v tem pogledu kar malo zmedeni.

Zaradi barvite ponudbe sadja in zelenjave, ki ga, z nekaterimi izjemami, dandanes skozi vse leto lahko najdemo na policah trgovskih verig in na tržnicah, sploh ne vemo več, kdaj katera stvar dozori tudi v našem podnebju.

Na srečo si lahko na to vprašanje hitro odgovorimo, če se podamo na kratek raziskovalni pohod in vključimo vsa čutila. In zdaj je pravi čas za to.

Sveže rastline našega podnebnega pasu, ki so se od nekega vrta do tržnice prevažale največ nekaj ur, bodo pozornost pritegnile s svežino, vonjem in barvo. Najprej z izrazito zeleno, s kakršno je narava obarvala svoje poganjke.

Mlada špinača, mlada čebula, mlada rukola in zelena solata

Vse to so darovi zdravja, ki nam jih narava podarja za spomladansko prebujanje.

Njihova temna barva nam sporoča, da so bogati s hranilnimi sestavinami, najbolj z vitamini in minerali. Obenem so mlade rastlinice zelo lahko prebavljive. Če niso enakih oblik, je to samo jamstvo, da so domače, kakšna luknjica tu in tam pa priča o tem, da zanje niso uporabili preveč pesticidov.

Uživajte v mladi špinači in se oskrbite s potrebno količino železa, ki vam ga je v enolični zimski prehrani morda primanjkovalo.

Visok odstotek kalija v tej rastlini bo pomagal pri izločanju odvečne tekočine, s tem pa tudi pri odvajanju strupov iz telesa. Dobra kombinacija vitaminov B v špinači bo podprla delovanje živčnega sistema, odgnala utrujenost, ki jo je povzročilo umsko delo, pomagala pa bo tudi lasem, koži in nohtom.

Igro barv nadaljujte z rukolo in redkvicami. Prva je dragocen vir kalcija, magnezija, železa, kalija, vitaminov A, K, C, folne in pantotenske kisline. Izobilje antioksidantov, ki jih vsebuje, varuje pred mnogimi boleznimi, medtem ko snovi, ki jim rečemo indoli, varujejo pred hormonsko pogojenimi oblikami raka.

Ta zelenjava obenem stimulira delovanje jeter, sečnih in prebavnih organov, s čimer spodbuja izločanje nakopičenih strupov iz telesa.

Redkvica bo pomagala pri razgradnji maščob in pri boljšem vsrkavanju železa iz hrane rastlinskega izvora, saj je bogata z vitaminom C. Živo rdeča barva ni samo okras zgoraj omenjene zelenjave, temveč nam sporoča, da se v njeni lupini skrivajo močni antioksidanti, ki varujejo pred tumorji.

Listov redkvice ne zavrzite. Na hitro jih pokuhajte in jih dodajte preostali zelenjavi ali prilogam, da obogatijo njihov okus. Pri vsem tem pa se ne zadovoljite s kuhanjem zelenja ali z njegovo pripravo na pari.

Pokuhani listi redkvic

Za 2 osebi:

  • 1 šopek redkvic (neškropljenih)
  • 1 žlica praženih sezamovih semen
  • voda


Preliv:

  • 1 - 2 žlici vode, v kateri smo kuhali liste redkvic
  • 1 žlička oljčnega olja
  • 1 žlička sojine omake


Liste redkvic v vreli vodi kuhajte eno do dve minuti. Liste precedite, jim dodajte preliv in dobro premešajte. Potresite s praženim sezamom.

Stiliranje in recepti: Željka Fordren Jambrešić, foto: Kristina Lenard

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri