Sensa kuharski tečaj: Kosilo, slastno in zdravo

6. 12. 2011
Deli

Mario Sombolec je prava enciklopedija znanj. Skupaj smo na Sensa kuharskem tečaju za vas pripravili kosila, ki so slastna, zdrava in odlična za dobro počutje.

Jesensko obarvano kosilo

Bučna juha

Zakaj ta izbor?

Ker je obarvana sezonsko in sončno oranžno! Šalimo se, seveda je nismo izbrali samo zaradi barve. Buče so namreč zelo dober in hkrati okusen vir karotenoidov, kalija in vlaknin. Buče prinašajo na naš krožnik darilo jeseni.

Sestavine:

  • manjša čebula
  • 500 g buče Hokkaido ali muškatne buče
  • koren in listi peteršilja
  • muškatni orešcek, sol, poper


PRIPRAVA: Na malo masla rahlo popražimo čebulo, dodamo na kocke narezano bučo ter koren peteršilja. Malo popražimo in zalijemo z vrelo vodo. Na vrh dodamo liste peteršilja.

Kuhamo pokrito, da se buča zmehča. Liste peteršilja odstranimo ter spasiramo s paličnim mešalnikom v enakomerno zmes. Začinimo po okusu s soljo, poprom ter muškatnim oreščkom.

Teletina s porom in papriko

Sestavine:

  • telečji zrezek (lahko tudi ramsteak ali podobno mehko mlado meso)
  • pest mandljev
  • ¼ stebla pora
  • ½ srednje velike rdeče paprike
  • kuzu, koriander, sol, poper


PRIPRAVA:
Najprej na suhi ponvi popražimo mandlje in jih shranimo v skodelico za kasneje. Meso narežemo na trakce ter na hitro zarumenimo na rahlo pomaščeni ponvi. Začinimo s koriandrom in soljo. Kuzu prah zmešamo z vodo ter prelijemo po praženem mesu. Na koncu dodamo na kolute narezan por in papriko ter predhodno popražene mandlje.

Solata iz zelene solate, navadnega in rdečega zelja

Obe vrsti zelja narežemo na tanke rezine, nekoliko stremo z rokami, da se zelje zmehca
ter dodamo zeleno solato in zacinimo po okusu.

Najbolj zdravo kosilo

Bistra zelenjavna juha

Sestavine:

  • Za jušno osnovo: ostanki zelenjave, kot so steblo brokolija, zelenje cvetače, nekoliko postano korenje, čebula, zelena, koleraba…..kar ostane ob siceršnji pripravi zelenjave.....
  • korenček, cvet brokolija ter cvet cvetače
  • listi peteršilja


PRIPRAVA:
Vso zelenjavo, ki nam je ostala ob siceršnji pripravi obrokov in morebiti celo ni najbolj sveža, lahko uporabimo za pripravo jušne osnove iz katere nato pripravimo slastne juhe, zalijemo rižote, golaže in razne omake... Zelenjavo nadevamo v posodo ter kuhamo 20 min.

Svež korenček, cvet brokolija ter cvetače na drobno nasekljamo ter dodamo v vrelo jušno osnovo. Po okusu začinimo s soljo, poprom in nasekljanimi listi peteršilja.

Zakaj ta izbor?

Špar juha, bi jo lahko poimenovali v šali. Bistra in čista kot visokogorsko jezero nam ponuja vse najlepše in najbolj zdravo. Iz zelenjave, ki jo imate na voljo ali vam je ostala med pripravljanjem prejšnjih obrokov, hitro in preprosto skuhate jušno osnovo ter ji dodate pest na drobno nasekljane sveže zelenjave.

Sardele s paradižnikom in limono

Zakaj ta izbor?

Ker sodijo te čudovite male ribice v skupino najbolj zdrave, priročne in ekonomično sprejemljive hrane. Prinašajo nam visok delež omega-3 maščob – torej dobro razpoloženje, dober spomin, sposobnost razmišljanja, odličen pretok krvi in presnovo glukoze ter inzulina. In še in še bi lahko naštevali. Torej gremo na ribolov!

Sestavine:

  • 500 g filiranih sardin (lahko so tudi s kostjo)
  • 2-3 paradižnike
  • 1 bio limona
  • 1 sladki krompir ali navadni krompir
  • listje peteršilja
  • sol, poper, olivno olje (po želji tudi česen)


PRIPRAVA: Olupimo krompir/sladek krompir in ga narežemo na kolute; paradižnik ter limono ravno tako narežemo na kolute, peteršilj drobno nasekljamo. Pekač obložimo s folijo ter na dno najprej položimo kolute krompirja, nato kolute paradižnika, sledijo sardine ter peteršilj in koluti limone na vrhu.

Vsako plast rahlo osolimo ter po želji pokapamo z nekaj kapljic olivnega olja. Pekač pokrijemo s folijo ter pečemo cca 20 minut na 200 °C. Nato folijo odstranimo, da se jed po vrhu nekoliko zapeče.

Zelena solata s korenckom in ohrovtom ter praženimi semeni

PRIPRAVA: Zeleno solato operemo, osušimo in narežemo; korenček očistimo, naribamo in ga dodamo solati. Vse skupaj začinimo po okusu in posujemo s praženimi semeni (sezam, bučna semena, sončična semena)

Besedilo in stiliranje: Ž. K., fotografije: Mateja Jordović Potočnik, shutterstock

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez