Recept: Veganski krofi

Za letošnji pust lahko naredite tradicionalne krofe malo drugače in pripravite veganske krofe. 

Recept: Veganski krofi (foto: jasmina Hrastovec) jasmina Hrastovec
28. 2. 2019

Recept krofu naredi okus, vsekakor pa ni nujno, da uspejo lepi, zato se je potrebno držati nekaterih trikov.

Veganske krofe delam iz črne moke, vendar pa moram povedati, da sem letos dojela, da je bela pač boljša izbira.

Za približno 16 krofov potrebujemo:
 
700 g črne moke, lahko tudi belo moko za bolj mehke in boljše krofe (polovica moke naj bo ostra) - od te moke damo 3 žlice na stran za mesenje in posipanje 
1,5 dcl olja 
40 g svežega kvasa (ali dve vrečki suhega) 
2-3 veliki žlici kokosovega ali trsnega sladkorja (odvisno, kako sladke želite, sladkor zmeljem v mlinčku)
ščep soli
4,2 dcl rastlinskega mleka, lahko tudi več, včasih se zaradi moke potrebuje vč tekočine, še posebej dobro pa se prileže, če en del tekočine zamenjate z mastnim kokosovim mlekom
1 žličko vaniljevega sladkorja (pripravljen doma s strokom vanilje in mletim trsnim sladkorjem) ali 2 vrečki vaniljevega sladkorja
sok polovice pomaranče (to res naredi izjemno dober okus)
nekaj kapljic limoninega soka
kanček ruma (ni pa nujno potrebno)
noževa konica kurkume za kozmetični dodatek, kot rumenilo  

Nadev:
Marmelada po želji, marelična ali borovničeva 

Dodatno:
olje za cvrtje
sladkor v prahu za posip (zmeljemo trsni sladkor s pikico cimeta in muškatnega oreščka)

Pripravimo kvasec: kvas, ščepec sladkorja, moko in nekaj žlic vode. Pustimo počivati 20 min. 

Nato sestavine vmešamo v gladko testo, meni je do sedaj vedno najlepše uspelo, če sem sladkor prej malce stopila v »mleku«.

Tako pripravljeno testo pustimo vzhajati približno 60 minut v pokriti posodi, da se testo ne izsuši (ali pokrito s folijo).

Ko imamo pred seboj eno lepo rumeno dišečo mehko kepo testa, naredimo kroglice v velikosti mandarine, nekje 4 - največ 7 g (testo režemo z nožem in oblikujemo kroglice).

Seveda naj bodo vse kroglice enake velikosti.

Nekateri jih celo tehtajo, jaz kar na palec ocenim in se je do sedaj lepo obneslo. Torej delajte kroglice velikosti mandarine.

Polagamo jih na pomokan prt in ponovno vzhajamo vsaj 30 minut in prostor naj bo topel. Drugače ne bodo dovolj vzhajali, če podaljšate čas vzhajanja pa se lahko preveč izsušijo.

Vzhajani so še enkrat večji, kot kroglice, ki smo jih prej oblikovali. Prav tako morajo biti krofi zelo lahki, ko jih polagate v vroče olje. To pomeni, da so dovolj vzhajani. V tem času pripravimo olje. Vsi že vemo, da je dovolj toplo, ko zacvrči vanj pomočena lesena kuhla. In pričnemo s cvrtjem. 

Krofe v olje polagamo z zgornjo stranjo navzdol (torej del, ki je na pomokanem prtu gledal gor). 
Cvremo na zelo nizki temperaturi, ravno toliko, da malo cvrči okoli testa. Počasi, lahko se čas cvrtja malce podaljša, važno je, da so krofi zlato rumeni. Ko so pokriti med prvim delom cvrtja, narastejo.

Čas cvrtja:
Na eni strani 3 minute v pokriti posodi
Obrnemo in še 3 minuti v odprti posodi
Olje vzdržujte na primerni temperaturi, da se vam krofi ne zažgejo.

Ko so primerno ohlajeni jih napolnimo z želeno marmelado in posujemo s sladkorjem. Jaz jih polnim kar s testomatom.

Recept: Jasmina Hrastovec, original recept najdete na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Poglejte si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri