Recept: Rižev narastek s hrustljavo skorjico

29. 11. 2017
Deli
Recept: Rižev narastek s hrustljavo skorjico

Odlična jed za zajtrk, sladico ali večerjo. 

Potrebujemo: 

  • 2 skodelici polnovrednega riža 
  • 1 liter do 1,5 litra rastlinskega mleka  (mandljevo/ovseno/riževo/lešnikovo...) *
  • 150 g indijskih oreščkov (akažu)
  • 1 jabolko
  • pest rozin ali suhe brusnice ali datelji
  • sok pol limone ali mandarine
  • 1 žlica trsnega sladkorja ali javorjevega sirupa
  • ščep soli, cimet, kurkuma, vanilja (lahko tudi vaniljev sladkor)
  • 2 žlički vinskega kamna 
    Koruzni škrob 1-2 žlički *

Narastek s super hrustljavo skorjico

Riž skuhamo v enem litru rastlinskega mleka s ščepcem soli.
Ko je kuhano, dodamo naribano jabolko (s polovico limoninega soka), rozine in  želene začimbe (cimet, vanilja, kurkuma) ter sladkor oz. sladilo. Lahko dodamo tudi žličko vinskega kamna, da je narastek še bolj rahel. Po želji. 
______________
* Dodamo še nekaj mleka, da je riž bolj tekoč in nato vanj vmešamo koruzni škrob, ki bo ob družbi vinskega kamna in temperaturi, narastek naredil izjemno rahel, vmesni del narastka, bo postal rahlo pudingast.
______________
Za skorjo:

Toplo zmes riža s sadjem vlijemo v pekač. Pred tem pripravimo kremo iz indijskih oreščkov, ki ji dodamo žličko vinskega kamna. Kremo stresemo po vrhu še mlačne riževe zmesi in z vilico narahlo vmešamo po zgornji plasti riževe zmesi. 

Pečemo v pečici na 180°C približno 35 - 40 minut. 

Krema poskrbi, da je skorjica, kot se šika.
 
Dober tek!

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Poglejte si še: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja