Recept: Miklavževi parkeljci (veganski)

Perkeljci, ki so zelo puhati in ravno prav sladki.

Recept: Miklavževi parkeljci (veganski) (foto: ana vehovar) ana vehovar
5. 12. 2016

Za 6-7 parkeljcev velikosti 25-30 cm potrebujemo:

  • 2 vrečki suhega kvasa
  • 2 dcl mastnega kokosovega mleka
  • 2 dcl rastlinskega mleka (riževo, sojino, ...)

* namesto kokosovega mleka lahko uporabite le 4 dcl rastlinskega mleka in maščobo nadomestite z oljem)

  • 100g sladkorja, rjavi sladkor predhodno zmlet (lahko uporabite tudi kokosov sladkor ali javorjev sirup)
  • 80 dag moke
  • pol žličke soli
  • 5 žlic olja
  • postrgano seme enega stroka vanilje ali vanilin sladkor
  • sok polovico pomaranče
  • ščep kurkume za barvo
  • opcijsko: muškatni orešček, piment, klinčki v prahu, vsakega mali ščepec, pri teh začimbah je potrebno biti malce previden, ker jih je lahko hitro preveč

Okrasitev:

  • rozine za oči
  • primerno količino jezikov iz rdečega papirja

Suhe sestavine vmešamo skupaj. Moka, sol, kurkuma, sladkor in začimbe.

Posebej vmešamo kokosovo mleko (pločevinka naj čez noč stoji na sobni temperaturi), rastlinsko mleko, olje, sok polovice pomaranče.

Premešamo, da se sestavine lepo porazdelijo.

Tekočo zmes dodamo k suhim sestavinam ter vmesimo voljno testo.

Testo naj na toplem vzhaja nekje 45 minut.

Ko je testo lepo vzhajano, ga predenemo na pomokano podlago.

Sedaj je čas, da se odločite ali boste pekli manjše ali večje parkeljce. Od tega bo odvisno število delov. Za enega perkeljca potrebujemo dva dela. Prav tako je do tega odvisen čas pečenja.

Vsakemu kosu testa poiščemo drug približno enako velik konec in nato vsakega razvaljamo v svaljek, ki je na enem koncu zašiljen, to bodo rogovi. Svaljka položimo skupaj in ju ovijemo enega okoli drugega. Tako dobimo prakeljca, z rogovi in nogami. Gornja zašiljena konca sta rogova, spodnja pa nogi.

Pečemo jih tako, da imajo dovolj prostora po 3 do 4 naenkrat.

Preden jih damo v pečico naj še malce vzhajajo, nekje 20-30 minut. Dodamo jim še rozine za oči in pa jezik, ki ga vtaknemo v testo.

Medtem ogrejemo pečico na 180 stopinj C.

V vmesnem času, na blagem ognju raztopimo kokosovo olje, s tem premažemo parklje preden jih damo v pečico.

Pečemo 30 minut.

Parkljce po 20 minutah pečenja pokrijemo z alu folijo, da se preveč ne zapečejo, pred tem pa jih še enkrat pomažemo s kokosovim oljem.

Če delate manjše parkeljce je potrebno temu primerno zmanjšati čas peke.

Dober tek!

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri