Recept: Lazanja z bučkami in vegansko bešamel omako

21. 1. 2018
Deli
Recept: Lazanja z bučkami in vegansko bešamel omako (foto: profimedia)
profimedia

Recept za vegansko lazanjo z bučkami. 

Sestavine 

Za "A4 format" pekač uporabimo (ali pa za 4 manjše porcijske pekače):

  • 2 paketa (skupaj 500g) testa za lazanje ali pa ga naredim doma (domač je neprimerno boljši)

  • 4 bučke, narezane na kolobarje in popečene z vseh strani v ponvi z oljem

  • 150g indijskih oreščkov

  • 1 žlica koruznega škroba

  • ščep kajenskega popra (po želji)

  • ščep kurkume

  • 2 žlici kvasnih kosmičev

  • 2 paradižnika, ki ju narežem na tanke kolobarje

  • sol, poper, česen

Bučke z obeh strani popečemo na olju. Solimo jih proti koncu, ko že imajo barvo. Damo jih na stran in se lotim priprave omake "sir"/bešamel.

"Sir"/Bešamel«:

Indijske oreščke namočim v toliko vode, da je v razmerju 1 enota oreščkov, dve enoti vode ali rastlinskega mleka. Namočene pustimo 2 uri. Nato vodo odlijemo in dodamo 4 dcl vode, dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo 1 žlico koruznega škrba, kvasne kosmiče, ščep kurkume in solimo. Ponovno premešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo še kajenski poper.

Nato prelijemo v posodo in zavremo, ob stalnem mešanju in blagem ognju vremo nekje 3-4 minute. Če je masa pregosta (nekako gostota mase za "šmorn", malce gosteje kot za palačinke), dodam vodo, če je preveč tekoča, pa še malce koruznega škroba.

V pekač damo 0,5 cm omake, čez položimo testenine (lazanje), obložimo s popečenimi bučkami in prelijem z omako, ponovimo še enkrat. 

Na vrhu damo na tanko narezane paradižnike in lazanjo prelijem z 2 dcl vode (v A4 format pekač) oz. dodamo vode do 0,5cm pod robom. Čez vse damo še malce omake.

Lazanjo pečemo pri 180°C 35-45 minut.

Zraven postrežemo skleda zelene solate.

Dober tek.

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Poskusite še: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja