Recept: Jagodna kremna pita torta (veganska)

Kmalu bodo jagode in iz njih lahko naredimo to slastno vegansko torto. 

31. 3. 2017

Postopek se morda bere precej bolj zapleten, kot dejansko je, pravi avtorica recepta. Zato ne obupajte prehitro! :)

Testo pride nekje vmes med piškotnim in pa biskvitnim, nekako zelo rahlo biskvitno testo.

Pekač 24 cm:

TESTO:

  • 200 g črne moke
  • 20 g kokosove maščobe ali 0,5 dcl olja 
  • Žlička vinskega kamna ali pecilni prašek, ingver, kurkuma
  • Trsni sladkor 2 žlici, agavin sirup 1 žlica (pri rjavem sladkorju, kokosovem in agavinem sirupu je barva kreme precej rjavkasta, če vas to moti, sicer uporabite vam ljubo sladilo)
  • 1 dcl ovsenega napitka ali voda

NADEV:

  • 500 g jagod, operemo in očistimo
  • 350 g tofuja (lahko navaden, lahko svilnat - morda še boljše svilnat)
  • Trsni sladko 2 žlici, agavin sirup 1 žlica 
  • Vaniljev sladkor
  • Žlička ruma
  • Voda
  • Agar, ki ga uporabite po navodilih. (Imela sem agar v prahu in sicer vrečka za 500ml tekočine. Uporabila sem za vse skupaj vrečko in pol.)

TESTO IN PEKA PODLAGE

Pekač ob robovih obložimo s peki papirjem. Da se bo ohlajena krema lepo odluščila, ko bo pita/torta gotova.

Pripravimo testo.

Moko, maščobo, sladkor, vinski kamen, ingver, kurkumo in vodo zmešajte v gladko, precej kompaktno testo, ki naj počiva eno uro.

Zvaljajte v obliki pekača, toliko, da se testo oprime tudi malce robov. Testo posujemo s sladkorjem in nanj položimo 1/3 na lističe narezanih jagod.

Posujemo s sladkorjem in podlago pečemo v poprej ogreti pečici na 190°C približno 45 minut, oz. toliko časa, da ob robovih dobi lepo rjavo barvo.

NADEV

Ko se testo peče, zmiksamo tofu, sladkor, agavin sirup, jagode, malce ruma, vaniljev sladkor in s paličnim dodobra zmiksamo, da dobimo gladko zmes.

V 300 ml zakuhamo vrečko in pol agarja, ki ga kuhamo dobrih 5 minut, da se agar popolnoma raztopi, ves čas mešamo. Agar vedno uporabljajte po navodilih.

Nato kremi medsebojno vmešamo, dodobra premešamo, sama sem s paličnim še malce dodelala in prelijemo čez testo, ki je še vedno v pekaču.

Vmešamo še malce sojine smetane, kar tako po vrhu.

Ohladimo. Ohlajeno okrasimo s svežimi jagodami in prelijemo s sojino ali riževo smetano za stepanje, ki jo predhodno stepemo.

Traja nekje 2 – 5 ur odvisno od temperature, sama sem včeraj, ko je bilo malo hladneje zunaj, kar na okensko polico postavila za 1 uro in nato še v zamrzovalnik za 1 uro. Ker se mi je pač mudilo. Glede na stanje kosa, ki je še ostal, je najbolj priporočljivo, da v hladilniku počaka čez noč.

Dober tek in vse dobro vam želim - Minci

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Poglejte si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri