Recept: Burek ali pita s tofujem

22. 8. 2017
Deli
Recept: Burek ali pita s tofujem (foto: profimedia)
profimedia

Recept za veganski burek, ki je tako zelo podoben "klasičnemu".

Prvič sem se lotila "sirovega" bureka. Pripravila sem ga že z drobljencem, s špinačo, krompirjem, zeljem, blitvo ...

Vendar takega pa še nikoli... In ker je vedno enkrat prvič, sem oni dan lotila priprave v upanju, da bo "za pojesti".

Naj povem, da je bil odličen burek, prav ne bi mogel opaziti razlike. Pa tako preprosto in tako malo sestavin je potrebnih.  

Potrebujemo:

  • 500g vlečenega testa
  • 800 ml sojinega jogurta
  • 250g tofuja (lahko več, lahko manj… odvisno koliko želite poln burek)
  • Sol
  • Sok pol limone
  • Olje ali kokosovo olje (brez okusa in poskrbite, da kupite "fair trade")

Tofu nadrobimo na zelo male koščke. Sojin jogurt damo v posodo, dodamo limonin sok in solimo, kolikor pač želimo imeti slano pito.

Pripravimo posodo za peko, ki naj bo višine vsaj 4 cm.
Pri tem receptu je uporabljen model premera 24 cm (in sicer tortni). 

Pekač prej premažemo z oljem ali kokosovim oljem.

V pomaščen pekač damo eno plast testa, jo malce naoljimo in čez predenemo še eno plast teta, nato pa izmenično ponavljamo nekaj žlic jogurta, malce tofuja, testo, malce olja... 

Na koncu na vrhu dodamo dve plasti. Če se testo ne »ujema lepo« z velikostjo pekača, ga trgamo in polagamo. 

Meni je boljše, če je danega več jogurta kot tofuja, namreč jogurt se med peko nekako »sesiri in zapeče« In pride prav super. 

Ko je pita sestavljena, gre v segreto pečico na 180°C in sicer za 50 minut. 20 minut pred koncem pito zalijemo z 1 dcl vode. 

Seveda je veliko odvisno od pečice same, precenite, dobiti morate lepo zapečeno skorjico.

Burek pač potrebuje maščobo, da se testo lepo hrustljavo zapeče. Seveda se da lahko olja veliko manj, to pa naj vsak preceni sam.

Vse dobro vam želim - Minci

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno