Recept: Baklava z datlji in oreški

6. 3. 2018
Deli
Recept: Baklava z datlji in oreški (foto: Kristina Lenard)
Kristina Lenard

Pripravite tradicionalno orientalsko in balkansko sladico iz vlečenega testa, mletih oreščkov in sladkega sirupa. 

Baklava z datlji in oreški

(za 4 osebe)

  • 8 tankih plasti vlečenega testa brez jajc
  • 200 g datljev
  • 100 g orehov
  • 50 g mandljev
  • 1 dl jabolčnega soka
  • 1 dl sončničnega, hladno stiskanega olja za pečenje

Sladek preliv

  • 2,5 dl vode
  • 150 g ekološkega koruznega slada 
  • sok polovice limone
  • lupina polovice pomaranče

Vodo segrejte do 60 stopinj in v njej raztopite koruzni slad. Dodajte limonin sok in pomarančno lupino.

Postopek za pripravo baklave:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Datlje narežite na koščke in jih skuhajte v jabolčnem soku. Dodajte ščepec soli, da boste sladek okus datljev še bolj poudarili. Kuhajte v odkriti posodi pet minut oziroma dokler sok ne izhlapi. Orehe in mandlje grobo sesekljajte.

V pekač velikosti 34 x 21 cm kapnite nekaj kapljic olja in jih razmažite po celotni površini. Eno plast testa prepognite in z njo prekrijte dno pekača. Spet kapnite nekaj kapljic olja in ga razmažite po testu. Dodajte še eno prepognjeno plast testa. Tretjino količine vseh datljev, tretjino orehov in tretjino mandljev razporedite po testu. Prekrijte s prepognjeno plastjo testa in jo premažite z oljem.

Ta postopek ponovite še dvakrat. Zadnji nadev datljev, mandljev in orehov prekrijte s tremi prepognjenimi in naoljenimi plastmi testa. Po celotni površini testa zarežite rombe in dajte peči. Baklavo pecite 40 minut oziroma dokler skorja ne pozlati. S sladkim prelivom prelijte rombe še vroče baklave. Pustite stati čez noč, da se baklava ohladi in vpije tekočino.

 Željka Fordren Jambrešić, Protistresni grižljaji - živila, ki nas umirijo in povečajo našo vzdržljivost

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja