Protistresni grižljaji - živila, ki nas umirijo in povečajo našo vzdržljivost

27. 3. 2016
Deli

Včasih imamo preprosto vsega dovolj. Na srečo obstajajo živila, ki nas umirijo in povečajo našo vzdržljivost. Nahranite živce s čičerko, piro, bobom in oreški ter se končno malce sprostite.

Bob je tako kot druge stročnice bogat izvor vitaminov iz skupine B. Vsebuje tudi aminokislino L-dopa, ki sodeluje v možganskih funkcijah, povezanih s spanjem, razpoloženjem in zbranostjo.

Pira je odlična hrana za živce, saj izboljšuje razpoloženje in kroženje krvi. Redno uživanje pire deluje kot preventivna zaščita pred psihičnimi boleznimi.

Robida je že od nekdaj poznana kot zdravilna rastlina. Vsebuje veliko karotinoidov, ki celice varujejo pred svobodnimi radikali, nas pa pred stresom. Vsebuje tudi velike količine vitamina C.

Artičoke vsebujejo cinarin in silimarin, ki spodbujata delovanje jeter in žolčnika, vitamini iz skupine B, železo in magnezij pa krepijo živce.

Oreški od mineralov vsebujejo magnezij, katerega pomanjkanje se lahko pokaže v apatiji, depresiji ter v težavah s spominom in zbranostjo.

Datlji vsebujejo vitamin C in vitamine iz skupine B, pomembne za živčevje. Njihovi lahko topni sladkorji so odlična hrana za živce. Datlji so dobri za zbranost. Vsebujejo kalij in magnezij, zato so še posebej priporočljivi za ljudi, nagnjene k apatiji in depresiji. Če boste pojedli nekaj datljev najmanj dve uri pred spanjem, boste zagotovo lažje zaspali.

Čičerka je izvrsten vir mangana, minerala, ki sodeluje pri sintezi maščobnih kislin, nujnih za ohranjanje zdravega živčnega sistema. Prav zato mu v šali pravijo predhodnik prozaca.

Zeleno imajo že od nekdaj za zdravilno. Ne le, da vsebuje vitamine iz skupine B, v zeleni najdemo redek vitamin B12. Zaradi tega razloga je zelena idealna za ljudi, ki so pod stresom, in tiste, ki potrebujejo zmožnost dobre koncentracije. Ta zelenjava je odlično živilo, ki nas varuje pred nervozo, depresijo in razdražljivostjo.

Koper je začimba, ki nas v stresnih situacijah pomiri in lahko doprinese k boljšemu spancu. Včasih so nemirnim otrokom dajali žvečiti koprova semena, dojenčkom s kolikami pa koprov čaj.

Solata iz čičerke in zelene s koprom

Solata iz čičerke in zelene s koprom

(za 3 osebe)

  • 150 g korenja
  • 100 g zelene
  • 150 g kuhane čičerke
  • žlica sesekljanih listov
  • svežega kopra

Preliv:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • 1 do 2 žlici riževega ali jabolčnega kisa (naravnega)

Vse sestavine dobro premešajte z majhnim kuhinjskim mešalnikom.

Postopek za pripravo solate:
Korenje in zeleno narežite na paličice. V majhni količini vode najprej od 2 do 3 minute kuhajte korenje in ga nato vzemite iz vode. Zatem skuhajte še zeleno. V skledi za solato premešajte zelenjavo in čičerko ter dodajte preliv. Po solati potresite koper.

Bobov namaz

Bobov namaz

(za 4 osebe)

  • 400 g očiščenega boba
  • pol do 1 stroka česna
  • žlica limoninega soka
  • 3 žlice oljčnega olja
  • pol žlice soli
  • 2 ščepca belega popra v prahu

Bob stresite v vrelo vodo, kjer naj se kuha 10 minut. Odcedite ga in mu odstranite lupino. Še toplega pretlačite s paličnim mešalnikom in mu dodajte pretlačen strok česna, limonin sok, oljčno olje in sol. Namaz dobro premešajte še ročno in dodajte mleti beli poper. Ko ga boste postregli, ga lahko prelijete še z žlico oljčnega olja.

Artičoke z grahom

(za 2 osebi)

Artičoke z grahom

  • 4 artičoke
  • 200 g svežega graha
  • majhna čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 2 žlici sesekljanih listov svežega peteršilja
  • žlica kisa umeboshi
  • 3 dl vode

Artičoke očistite tako, da jim odstranite trde zunanje liste ter odrežete steblo in ostre vrhove lističev. Kratek čas jih kuhajte v 3 cm vode. Na oljčnem olju prepražite čebulo, dodajte pretlačen česen in krušne drobtine. Na šibkem ognju mešajte približno dve minuti. Liste artičoke razprite in jih napolnite z nadevom iz drobtin. Artičoke zložite v isto posodo in dolijte segreto vodo. Po pol ure kuhanja dodajte grah in kuhajte še dvajset minut. Na koncu prilijte kis umeboshi in kuhajte še dve minuti. Ko ogenj ugasnete, posujte še s poprom in peteršiljem.

Pirine palačinke z robidami

(za 4 osebe)

Pirine palačinke z robidami

  • skodelica polnovredne
  • pirine moke
  • 1,5 skodelice polbele moke
  • ½ skodelice moke iz čičerke
  • ½ žličke soli
  • 3 skodelice sojinega mleka
  • ¼ skodelice mineralne vode
  • ¼ žličke kurkume
  • 1 vrečka sladkorja bourbonske vanilje
  • ¼ žličke cimeta
  • 2 žlici sončničnega olja

V posodi zmešajte pirino moko, polbelo moko in moko iz čičerke. Dodajte sol, kurkumo, vanilin sladkor in cimet. Prelijte z mlekom in mineralno vodo ter dobro mešajte, da testo postane gladko, povsem brez grudic. Na koncu dodajte še sončnično olje. Palačinke lahko začnete peči takoj.

Robidov preliv

  • 2 dl soka iz gozdnih sadežev
  • 3 žlice robidove marmelade
  • žlica gustina
  • pol dl hladne vode
  • 10 robid

Prekuhajte sok iz gozdnih sadežev in mu dodajte marmelado. Mešajte, da se marmelada v soku raztopi. Gustin raztopite v hladni vodi in ga vmešajte v sok. Dodajte še robide. Med mešanjem kuhajte, da se preliv zgosti.

Baklava z datlji in oreški

(za 4 osebe)

Baklava z datlji in oreški

  • 8 tankih plasti vlečenega testa brez jajc
  • 200 g datljev
  • 100 g orehov
  • 50 g mandljev
  • 1 dl jabolčnega soka
  • 1 dl sončničnega, hladno stiskanega olja za pečenje

Sladek preliv

  • 2,5 dl vode
  • 150 g koruznega slada
  • sok polovice limone
  • lupina polovice pomaranče

Vodo segrejte do 60 stopinj in v njej raztopite koruzni slad. Dodajte limonin sok in pomarančno lupino.

Postopek za pripravo baklave:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Datlje narežite na koščke in jih skuhajte v jabolčnem soku. Dodajte ščepec soli, da boste sladek okus datljev še bolj poudarili. Kuhajte v odkriti posodi pet minut oziroma dokler sok ne izhlapi. Orehe in mandlje grobo sesekljajte.

V pekač velikosti 34 x 21 cm kapnite nekaj kapljic olja in jih razmažite po celotni površini. Eno plast testa prepognite in z njo prekrijte dno pekača. Spet kapnite nekaj kapljic olja in ga razmažite po testu. Dodajte še eno prepognjeno plast testa. Tretjino količine vseh datljev, tretjino orehov in tretjino mandljev razporedite po testu. Prekrijte s prepognjeno plastjo testa in jo premažite z oljem.

Ta postopek ponovite še dvakrat. Zadnji nadev datljev, mandljev in orehov prekrijte s tremi prepognjenimi in naoljenimi plastmi testa. Po celotni površini testa zarežite rombe in dajte peči. Baklavo pecite 40 minut oziroma dokler skorja ne pozlati. S sladkim prelivom prelijte rombe še vroče baklave. Pustite stati čez noč, da se baklava ohladi in vpije tekočino.

 Željka Fordren Jambrešić

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel