Prehrana, usklajena s sezono

30. 3. 2010
Deli
Artičoke preprečujejo zabuhlost!

Lubenice sredi zime, fige na začetku pomladi?! Tako močno se trudimo biti trendni v modnem in poslovnem smislu, da smo pozabili na živila oziroma na prehrano, usklajeno z letnimi časi. Če želite biti res trendni, začnite paziti na preproste stvari, kot je vrnitev k prehrani, povezani s podnebjem in z letnim časom.

Takšen jedilnik ne pozna prepovedi, zato jamči za stabilnejšo težo z minimalnimi odkloni. Sadje, zelenjava, ribe in meso pa dosežejo svoj prehranski optimum v svojem letnem času. Prehrana je pomembna za dobro počutje.

Pomladna žetev

Grah

Mogoče ne sodi med ‘energetike’, je pa bogat z vlakninami in beljakovinami in zagotovi občutek sitosti. Vsebuje veliko antioksidantov (vitamine B,C in E), fosfor in žveplo.

Hitri recept: V vreli vodi 5 minut blanširajte 250 gramov graha, nato ga izperite s hladno vodo in v mešalniku zmešajte s 5 decilitri kokošje juhe, ki ste ji prej odstranili maščobo. Dodajte 3 žlice naribanega sira.

Artičoke

Bogate so z vlakninami in nizkokalorične ter pospešujejo prebavo. In nič manj pomembno: preprečujejo zabuhlost.

Hitri recept: Odstranite liste in kuhajte srca artičok v ekonom loncu 20 minut. Začinite jih z lahko omako (sveži sir + nariban hren + sol + poper + nasekljan drobnjak).

Beluši

So odličen diuretik, ki odstranjuje toksine, ker so bogati z vlakninami, pa zagotovijo občutek sitosti. Vsebujejo tudi veliko beljakovin, železa in vitamina C.

Hitri recept: Beluše v večji teflonski ponvi popražite na dveh žlicah olivnega olja. Postrezite jih z nekaj tankimi rezinami pršuta in s češnjevimi paradižniki.

Jagode

Čudež narave. Bogate so z vodo, vitaminom C, vlakninami, betakarotenom, kalijem, kalcijem in železom. Lahko jih jeste po mili volji, le brez dodanega sladkorja in smetane.

Hitri recept: V mešalniku zmešajte 500 gramov jagod, dodajte jim 200 gramov svežega sira (20 % m. m.) in 2 žlici agavinega sirupa, nato vse skupaj zamrznite v kalupih za sladoled.

Rabarbara

Močan antioksidant, kraljica vlaknin, vitaminov K in C. Njeno kislost lahko ublažite z malo sode bikarbone.

Hitri recept: Odstranite trde dele in jo nasek­ljajte na 5 centimetrov dolge koščke. V pokriti teflonski posodi jo blanširajte 20 minut skupaj z 1 žlico masla in 1 decilitrom vode. Na koncu dodajte 2 žlici agavinega sirupa in 200 gramov narezanih jagod.

Poletna žetev

Marelica

Zaradi velike količine betakarotena je ta nizkokalorični sadež (47 kcal/100 g) pravi koncentrat lepote. Vsebuje vlaknine, železo in kalij.

Hitri recept: Marelicam dodajte narezane mandlje in malo agavinega sirupa.

Sardine

Zmagovalka med sezonskimi ribami je bogata z beljakovinami in maščobnimi kislinami omega 3. Izogibajte se pretiranemu soljenju in privoščite si jo svežo.

Hitri recept: Na majhnem ognju pecite sardine v teflonski ponvi. Postrezite  jih skupaj s pečenimi paprikami, ki ste jim dodali malo kumine, narezanega česna, limonin sok in svež koriander.

Jagodičevje

Maline, robide, borovnice in ribez vsebujejo antioksidante, so diuretiki in imajo zelo malo kalorij.

Hitri recept: Zakuhajte pol litra vode z malo prave vanilje in s pestjo suhega šipka, nato tekočino odcedite na 500 gramov opranega sadja. Sadno solato postrezite zelo hladno.

Jajčevec

Zelo, zelo lahek (18 kcal/100 g) ter bogat z vitamini  (B, C in E) in antioksidanti. Je diuretik, močno bazičen, ki ima eno samo napako: hitro popije vso maščobo, ki jo uporabljate za pripravo.

Hitri recept: 2 prepolovljena jajčevca pecite 30 minut v pečici pri 240 stopinjah. Obogatite ju z žlico limoninega soka, olivnega olja, vejico nasekljanega peteršilja, posujte s sezamom ter dodajte sol in poper.

Paradižnik

Zelo priljubljen in tudi najlažji. Bogat je z antioksidantom likopenom in vitaminom C.

Hitri recept: Zmešajte 2 narezana paradižnika z 1 nasekljano čebulo in 1 olupljeno in narezano kumaro, posolite, popoprajte, dodajte 1 žlico olivnega olja in 1 žlico kisa ter solato postrezite zelo hladno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja