Oksitocin - hormon, ki nas dela človeške

Ime hormona oksitocina izhaja iz grščine in pomeni 'lahek porod'. Oksitocin je socialni hormon, hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja in bližine, ki igra med našim rojstvom ključno vlogo - krči maternico naše matere, hkrati pa v nas in v njej zbuja občutke zaljubljenosti. Zaljubljenost, ki se zgodi ali ne zgodi med mamo in otrokom po porodu v veliki meri vpliva na našo sposobnost ustvarjanja intimnih odnosov v prihodnosti. 

18. 7. 2014

Oksitocin - hormon, ki nas zbližuje in nam daje moč

Oksitocin je pro-socialni hormon, ki v interakciji z gonadnimi steroidi kot so estrogen, progesteron, testosteron in kortikosteron vpliva na naše možgane. Gonadni steroidi ustvarjajo v možganih okolje, v katerem oksitocin lahko povzroča svoje učinke.

Raziskave kažejo, da oksitocin pri ženskah (tako kot sorodni vazopresin pri moških) povzroča povezovanje v partnerstvu. Sproščanje oksitocina je pogojeno na klasičen način - več kot smo z enim partnerjem, bolj si želimo njegove bližine. 

V eni od raziskav, ki je merila raven oksitocina v telesu žensk, so ugotovili, da je nivo oksitocina višji po masaži in nižji ob žalostnih čustvih. Sposobnost ohranjanja ravni oksitocina visoke tudi med žalostjo pa je povezana z nižjo tesnobo v bližnjih odnosih. Če so torej naši bližnji odnosi intimni, nas navdajajo z občutkom varnosti, sproščenosti, se na žalost odzivamo bolje, smo manj prizadeti in lažje okrevamo. 

Medicinska literatura kaže, da imajo ljudje z dobrimi, intimnimi odnosi boljši imunski sistem in manj kardiovaskularnih bolezni. Bolnice z rakom na prsih živijo dlje in bolniki z AIDS-om imajo manj bolečin, kadar imajo zadovoljujoče odnose

Oksitocin, ki nas oblikuje - oksitocin med porodom in v zgodnjem otroštvu

Ponavljajoč, nežen dotik med porodom zmanjšuje bolečino, zmanjšuje poporodno depresijo in pomaga dojenčkom pri trdnem zdravju. Dotik, stik koža na kožo z drugim človeškim bitjem, povzroča sproščanje oksitocina. Uvnäs Moberg, avtorica knjige The Oxytocin Factor (Faktor oksitocina) navaja celo študijo, ki je ugotovila, da ljudje verjetneje vrnejo knjige v knjižnico, če se jih knjižničar/ka med izposojo knjig (za pultom) nežno dotakne.

Če je sproščanje oksitocina pri sesalcih, na primer miših in podganah (med raziskavami), prekinjeno, matere prenehajo negovati svoje mladiče, mnoge pa jih tudi ne prepoznajo več. 

Raven oksitocina je med porodom vse višja, povzroča vse močnejše popadke, ki omogočijo rojstvo otroka. Ko se konec poroda približuje, postane koža porodnice zardela, zenice se razširijo in čuti se izostrijo. Hormonski naval, ki spremlja ta del poroda, povzroči, da porodnica instinktivno išče zatemnjen in tih prostor. Evolucijsko je bil to zaščitni mehanizem, ki je omogočil, da so sesalke poiskale varen prostor za rojstvo svojih mladičev. Zatemnjeno okolje ustreza tudi novorojenčku - v takšnem okolju se lažje osredotoči na materin obraz, kar pomaga ustvariti čustveno vez med materjo in otrokom. 

Poplava tega tako pomembnega nevrotransmiterja povzroči tudi, da je koža porodnice toplejša. Materino naročje se je namreč sposobno prilagoditi temperaturi novorojenčka in ga lahko ogreje ali shladi. Vse to omogoči oksitocin. Kožni stik z novorojenčkom povzroči še več sproščanja oksitocina,kar pomaga pri lažjem začetku dojenja.

Tudi dojenček je deležen veliko oksitocina med porodom - do njega pride skozi posteljico. Tudi njegovi čuti so izostreni pred srečanjem svojih staršev. Vid novorojenčkov je boljši ob rojstvu kot teden dni po njem, zaradi oksitocina. Če je naše rojstvo potekalo tako, da je materino telo lahko nemoteno sproščalo njej lastni oksitocin, ki smo ga bili deležni tudi mi in ki nas je oba vzdražil v stanje zaljubljenosti, če nam je bilo po rojstvu omogočeno biti v stiku s svojo materjo neomejeno dolgo, smo bili deležni trdne in močne fiziološke in čustvene podlage za zdravo in nefrustrirano vzpostavljanje intimnih odnosov in bližine z drugimi ljudmi. Umetni oksitocin (umetni popadki) na primer blokira sproščanje naravnega oksitocina, prav tako pa nima enakih vedenjskih učinkov kot naravni oksitocin. Podobne učinke imajo tudi protibolečinska sredstva.

Optimalno okolje za oksitocin je tiho, zatemnjeno in intimno, okolje, kjer se počutimo varno. Pomanjkanje zasebnosti, strah in napetost med porodom aktivirajo hormonski odziv "beg ali boj", ki mu vladajo katekolamini (adrenalin, noradrenalin itd) ter stresni hormon kortizol in vazopresin. Le-ti pa preprečujejo sproščanje oksitocina in posledično zmanjšujejo njegove vedenjske učinke, torej našo in materino ekstazo.  

Če je ločenost matere in otroka po porodu nujna zaradi nujnega posega, se lahko izgubljeni stik nadomesti z veliko stika koža na kožo, ko nujnost mine. Težave z dojenjem pogosto reši pogost stik koža na kožo in počitek golega otroka v materinem golem naročju. Na tak način se v otroku lažje prebudijo sesalni instinkti, ki naj bi se prebudili takoj po porodu.  

Oksitocin, ki se sprošča med dojenjem, pomaga dojenčkom oponašati obrazno mimiko in s tem se med dojenjem začne proces socializacije. Raziskave so pokazale, da dojenje in prebavljanje materinega (!) mleka pomaga otroku naučiti se obraznih izrazov. Tudi nedojeni dojenčki se naučijo istih veščin, vendar počasneje

Ker oksitocin poveča socialno odzivnost, je lahko uporaben pri ljudeh s socialnimi težavami, na primer avtistih. Raziskave kažejo tudi, da oksitocin pomaga razviti občutek zaupanja v druge, zaradi česar je lahko uporaben pri težavah s tesnobo in socialnih težavah. 

Eric Hollander iz Mount Sinai School of Medicine v New Yorku (Medicinska fakulteta Mount Sinai v New Yorku) raziskuje, kako oksitocin vpliva na avtistične odrasle. Ugotovil je, da izboljša njihovo sposobnost prepoznavanja čustva (na primer veselje in jeza) v tonu glasu drugih ljudi, nekaj kar avtistom ponavadi povzroča težave. Ena sama intravenozna doza oksitocina je povzročila izboljšave, trajajoče en teden. 

Kljub odtujenemu začetku lahko uporabimo oksitocin za izboljšanje svojih odnosov in intime - za sočutnejši svet

Oksitocin deluje po sistemu nagrajevanja: zdravila, ki blokirajo dopamine in opiate - nevrotransmiterje, ki signalizirajo pričakovanje nagrade - preprečujejo nekatere učinke oksitocina, čeprav oksitocina ne blokirajo neposredno. Raziskave so pokazale, da blokiranje dopamina povzroči težave v parjenju pri prerijskih voluharjih. Blokiranje opiatov zavira blaženje stresa, ki ga ima božanje na podgane. 

Iz knjige The Oxytocin Factor (Faktor oksitocina) avtorice Uvnäs Moberg:

"Ta sistem miru in povezave je povezan z zaupanjem in radovednostjo, ne s strahom; s prijateljstvom, ne z jezo. Srce in obtočni sistem se upočasnita, prebava pa se poveča. Ko prevladujeta mir in sproščenost, naši obrambni mehanizmi popustijo in postanemo senzitivni, odprti, zanimamo se za druge okoli nas. Pod tem vplivom vidimo svet in druge ljudi v pozitivni luči, rastemo, zdravimo se. Ta odziv je posledica hormonov, katerih povezavo s psihološkimi učinki do sedaj še nismo podrobno raziskali. 

Sistem miru in povezanosti deluje, kadar telo počiva. V navideznem mirovanju se dogaja mnogo aktivnosti, vendar niso usmerjene v gibanje ali izbruhe napora. Sistem namesto tega telesu pomaga rasti in se zdraviti. Hrano spreminja v energijo, spravlja jo za nadaljno uporabo. Telo in um se umirita. V tem stanju imamo večji dostop do naših notranjih virov in kreativnosti. Sposobnost učenja in reševanja težav se povečata, kadar nismo pod stresom."

Oksitocin se sprošča med orgazmom.

Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri