Močno kislinotvorna živila, ki se jih je dobro izogibati

1. 10. 2014
Deli
Močno kislinotvorna živila, ki se jih je dobro izogibati (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Tem živilom se v svoji prehrani izogibajte v največjem loku, saj naj bi za zdravo delovanje zaužili več bazotvornih kot kislinotvornih živil, ki poleg stresa in onesnaženega okolja telo še bolj obremenijo s kislinami. Poskusite jih črtati s svoje vsakodnevne prehrane.

Seznam močno kislinotvornih živil:

  • bela riževa moka
  • beli kis
  • beli kruh
  • beli sladkor
  • čips (krompirjev, koruzni)
  • dagnje
  • gazirane brezalkoholne pijače
  • govedina
  • grisini
  • hmelj
  • hrenovke
  • jastog
  • ječmenovo pivo
  • kava
  • konzervansi
  • koruzni sirup
  • koruzni zdrob
  • kozice (morski rakci)
  • kuskus iz bele moke
  • kvas
  • lazanja
  • marmelade, slajene s sladkorjem
  • mečarica
  • mlečni šejki (industrijski)
  • mocarela
  • ocvrte jedi na splošno
  • orehi
  • pica
  • piščančje jedi
  • pivo (tudi zeliščno)
  • rjavi sladkor
  • rogljiči
  • salame
  • sendviči
  • siri
  • sladkarije, peciva vseh vrst
  • soja 
  • svinjina
  • testenine iz bele moke
  • tortilje
  • vinski kis
  • vzhajano pecivo
  • žgane pijače

Preberite še, katera živila so bazična: Močno bazotvorna živila, ki skrbijo za kislinsko-bazično ravnovesje

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja