Močno bazotvorna živila, ki skrbijo za kislinsko-bazično ravnovesje

Najbolje je, da se bazotvorna živila znajdejo v vsakem vašem obroku – tako boste najlažje poskrbeli za čim boljše kislinsko-bazično ravnovesje.

9. 7. 2016

Seznam močno bazotvornih živil

  • ananas
  • beluši
  • brusnice
  • buče
  • bučna semena
  • čebula
  • redkev
  • dinja
  • endivija
  • hren
  • ingver
  • jagode
  • jedilna soda
  • kaki
  • kivi
  • kodrolistni ohrovt
  • koleraba
  • kostanj
  • limonin sok
  • lotosova korenina
  • limeta
  • lubenica
  • maline
  • mandarina
  • mango
  • miso (sojina pasta)
  • morske alge
  • morska sol
  • papaja
  • paprika
  • pasternak
  • podzemna koleraba
  • pomaranče
  • peteršilj
  • rdeča paprika (začimba)
  • rdeča redkvica
  • robidnice
  • sladki krompir
  • umeboši
  • zelena
  • zelena zelenjava vseh vrst
  • zeleni ohrovt
  • zelenjavni sok ali zmečkanček (iz več vrst zelenjave in jabolk)

Pa vendarle pazite – četudi je neko živilo močno bazotvorno, lahko ob napačni kombinaciji fermentira in deluje ravno nasprotno, kot si želimo.

Nekaj nazornih primerov, ki jih je dr. Theodore A. Baroody zapisal v knjigi Alkanizirajte ali umrite:

MELONE (v telesu povzročajo zelo bazično reakcijo) je priporočljivo jesti same ali vsaj 20 minut pred zaužitjem druge hrane. V črevesu se zelo hitro prebavijo, če pa se zaradi prisotnosti druge hrane zadržijo v želodcu, se hitro razgradijo in fermentirajo.

SADJA IN ZELENJAVE ne smete uživati hkrati (povzročata zmerno kislost). Sveže sadje se v tankem črevesju hitro prebavi (75–90 minut), medtem ko lahko razgradnja nekaterih vrst zelenjave traja tudi do tri ure.

SADJA IN HRANE, KI VSEBUJE ŠKROB, ne zaužijte skupaj, saj bo prišlo do fermentacije v želodcu in nastanka zmerno kislega okolja.

ŠKROB IN ZELENJAVA se odlično ujemata, zato so zelo priporočljive kombinacije riža ali krompirja s kuhanim brokolijem, korenjem ali čebulo. Ne kombinirajte pa v enem obroku dveh škrobnih živil, kot sta krompir in riž.

ŠKROBA IN BELJAKOVIN ni priporočljivo kombinirati, saj ustvarjajo močno kislost. Škrob in beljakovine se neprebavljeni zadržujejo v želodcu in črevesju, dokler se ne začne proces gnitja, pri čemer nastaja zelo kislo okolje, ki ustvarja odlične razmere za razvoj bakterij in bolezni.

Petra Arula

Poglejte si še: Močno kislinotvorna živila, ki se jih je dobro izogibati

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri