Moč medenice 2. del

Medenica je skleda, v kateri je kopel očiščenja in okrepitve. Je skleda, ki nas hrani z življenjem. Polni nas z radostjo, zdravjem, užitki, neskončno ustvarjalno energijo in strastjo do življenja.

13. 2. 2013

Do spoznanj, opisanih v nadaljevanju, sem prišla iz lastnih izkušenj, opazovanja in doživljanja. Z medenico sem se dobro leto vsakodnevno ukvarjala več ur.

Medenica je čudežna. V njej se nahaja neskončno veliko čiste ustvarjalne energije, ki jo raznovrstne vaje dihanja in metode Ishmecha peljejo v višja stanja zavesti. Popeljejo jo v njeno izvorno stanje, v katerem skoznjo prične teči prečiščena, čista življenjska sila.

Da bi svobodno plesali, moramo razumeti, da je medenica ključnega pomena pri gibanju.

Pri Ishmechu se z medenico ukvarjamo precej časa, saj se v njej prične izvor gibanja, kateremu potem sledi naš zgornji del telesa, vse do glave in skozi njo v prostor, skozi roke in noge. Naše telo ima lastno samozavest. S spoznavanjem medenice ter mišic okoli nje in v njej naše telo samo aktivira prave mišice, ki ravno prav ščitijo naše telo.

Ko je gibanje v medenici svobodno, naše gibanje v zgornjem delu telesa postane lahkotno in subtilnejše, postane gibkejše in prožnejše. Če med plesom preveč povlečemo trebušne mišice navznoter, nam to onemogoča sproščenost v medenici. Večkrat smo se spraševali, ali res imamo odnos do svoje medenice in organov v njej. Tudi med hojo naj bi se naša medenica spuščala in zibala sproščeno z vsakim korakom, ki ima vpliv na našo medenico in s tem tudi na naše počutje.

Poleg vaj za krepitev mišic medeničnega dna in dihanja z jajčniki obstajajo še raznovrstne metode, ki tako moško kot žensko medenico povrnejo v njeno izvorno stanje, v naravno stanje ob našem rojstvu, ko je energija tekla prosto in svobodno in nas hranila z življenjsko radostjo. Zato so tudi vaje in metode, ki so potrebne za odpiranje gibanja medenice, odpiranja osnovne življenjske sile, ki se nahaja v trtici, vaje za krepitev mišic medeničnega dna in dihalne vaje del Ishmecha.

Znano je, da gibanje pri večini vzhodnjaških borilnih veščin (aikido, tai chi ipd.) izhaja iz medenice. Tudi pri različnih plavalnih tehnikah, med katerimi bi izpostavila tehniko delfin, je izredno pomembno, kako mehko se gibljemo v predelu medenice.

Zakaj je pri Ishmechu poseben poudarek prav na medenici?

Najprej moramo spoznati, kakšna je naša medenica. Poiskati moramo oseben način, kako jo vrniti v naravno stanje. Sproščeno gibanje medenice sproži avtomatično pravilno delovanje vseh organov v telesu, prsnega koša, ramen, vratu, nog, rok, vseh sklepov in mišic. Človek se spremni v novo bitje, ki se absolutno boljše in drugače počuti in giba ter ima drugačen odnos do življenja.

Novo stanje telesa odpre določene kanale in naši možgani pričnejo dobivati drugačne informacije. Posledično se dvigne naš nivo zavestnosti - zavestnosti doživljanja sebe v okolju in vseh vplivov od zunaj, tudi razumevanja dogajanja, ki se odvija znotraj nas. V tem trenutku Ishmech človeka, ki je razdvojen, vrne v celoto. Človek je sposoben biti v popolnosti to, kar je. To je točka spoja zunanjosti in notranjosti, ko se odprejo vrata, da se zunanjost steka v notranjost in notranjost v zunanjost, da postane eno. In to je z Ishmechem možno doseči.

Kristina De Ventus, trenerka plesno-gibalne metode Ishmech, www.bindu.si

Moč medenice 1. del

Moč medenice 3. del

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri