Kurkuma je antidepresiv

Kurkuma je indijska začimba, sorodnica ingverja. Poleg zanimive barve in prodornega okusa pa ima tudi antidepresivne učinke. Še več, njena učinkovitost je večja kot pri konvencionalnih antidepresivnih zdravilih, prav tako pa ne povzroča stranskih učinkov.

Kurkuma je antidepresiv (foto: profimedia) profimedia
25. 10. 2017

Farmakologi iz Bhangavarja v Gujaratu (Indija) so primerjali delovanje kurkume (kurkumin) in Prozaca (fluoksetin) - antidepresiva. Rezultati so pokazali, da je kurkuma pri zdravljenju resnih depresivnih motenj enako učinkovita kot Prozac. Zdravljenje s kurkumo prav tako nima škodljivih stranskih učinkov, ki jih ima delovanje Prozaca. 

Kurkuma izhaja iz iste rastlinske družine kot ingver. Najbolj znana je po svoji uporabi v indijski kuhinji.

Aktivna substanca v kurkumi je kurkumin, ki ima več zdraviteljskih lastnosti, kot so protivnetno, antioksidativno, protitumorsko, antibakterijsko in antivirusno delovanje. V Indiji se kurkuma že tisočletja uporablja kot zdravilo za težave z želodcem in jetri. Kot raztopina se uporablja tudi za zdravljenje ran, saj deluje antimikrobijsko.

Eden izmed stranskih učinkov Prozaca je nagnjenost k samomoru, ki ga kurkumin nima. Prav tako kurkumin ne povzroča drugih stranskih učinkov, pri zdravljenju resnejših depresivnih motenj pa je glede na rezultate indijske raziskave celo učinkovitejši od Prozaca. 

Antidepresivni trg je eden izmed bolj dobičkonosnih v zadnjem času. Vendar antidepresivi le zameglijo simptome depresije in povzročijo doživljenjsko navezanost nanje.

Najučinkovitejše zdravljenje depresivnih motenj vsebuje naravna zdravila v kombinaciji s holističnimi metodami zdravljenja kot so ocena življenjskega sloga, prehrane ter iskanje vzroka depresije.  

Ana Drevenšek

Poglejte si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri