Holistična ginekologija in pogled na seksualnost

Dr. Slavica Vasilijević je ginekologinja, ki združuje ginekološko znanje sodobne medicine ter uvid tradicionalne kitajske medicine. Vasilijevićeva govori o tem, kakšen je holistični pogled na seksualnost in kako na to gleda tradicionalna kitajska medicina.

5. 12. 2014

Holistični pristop k človeškemu zdravju je filozofija, ki obravnava celoto (materialno, duševno, duhovno), in ne samo posamezne dele. Človeško telo je organizem, ki deluje po načelu pogojenosti vzajemnega in skladnega. Ko zataji en del, je ogrožena celota. Pomembno je vedeti, da se ne zdravi samo sama bolezen ali določen organ, temveč oseba, upoštevajoč nedeljivost njenega psihičnega in fizičnega telesa.

Hipokrat je že pred 2.500 leti zastopal tezo, da je najprej treba zdraviti dušo, šele nato telo, da je bolniku treba najprej ponuditi besedo, šele nato zdravilo.

Moč seksualnega nagona 

Seksualni nagon je eden najmočnejših impulzov v naravi, tudi v človeku (razlog večnega izpraševanja in iskanja). Odgovor nam nudijo daoisti – antični kitajski misleci in modreci. Ti so se že pred več kot 5.000 leti ukvarjali s proučevanjem naravnih zakonov in njihovo uporabo v vsakdanjem življenju, da bi se vsakemu posamezniku omogočilo življenje v skladu s samim seboj in vsem, kar ga obkroža, dolgo življenje, polno zdravja, sreče in harmoničnih odnosov.

V vzhodnih tradicijah, kot tudi v daoistični, velja, da pojavni svet gradita dve nasprotni si sili, ki ustvarjata univerzalno celoto in stalno težita k medsebojnemu ravnovesju.

To sta jin in jang, ki se manifestirata kot temno-svetlo, noč-dan, hladno-toplo, voda-ogenj, magnetno-električno ... Moški in ženska predstavljata nasprotje – komplementarni polovici celote – sta zemeljska manifestacija kozmičnih kreativnih sil. Moški predstavlja jang ali nebo, ženska pa jin ali Zemljo.

Ko se moški in ženska združita v spolnem aktu, se spojita nebo in zemlja. V taoizmu je spolna energija pot do zdravja in vitalnosti ter način, da se intimno povežemo z božanskim, stanjem enotnosti in popolnosti, ki je navzoče v vseh nas.

Glede na daoiste obstajajo v človeškem telesu tri energije – jing, qi in shen.

Jing je kreativna spolna energija, ki se ustvarja v spolnih žlezah. Pri moških je v spermi, pri ženskah pa v jajčnikih in jajčnih celicah. Njena sestava je gosta in surova (nerafinirana). Stalno se obnavlja, a tudi troši – z ejakulacijo in menstruacijo. Na fizični ravni se odraža kot uravnovešeno delovanje spolnih žlez, ki pogojujejo vitalnost in splošno zdravstveno stanje osebe, kot tudi uravnovešeno delovanje preostalih endokrinih žlez.

Qi je življenjska energija, ki teče po energetskih kanalih (meridijanih) po vsem telesu in hrani vse organe. Njeno središče je v popku.

Shen je duhovna energija, najbolj subtilna od vseh, ki prebiva v glavi, odraža pa se v očeh.

Če vemo, kako seksualno energijo ali jing pretvoriti v qi, qi pa v shen, lahko neskončno povečamo svojo vitalnost, izboljšamo zdravje in podaljšamo življenje.

Daoisti so spoznali, da se morajo moški in ženske medsebojno uravnotežiti, kot dve nasprotni polovici univerzalne celote. V spolnosti so moški kot ogenj – hitro se prižge in hitro ugasne. Ženske so kot voda – dolgo se ogreva in dlje ostane vroča. Čustveno so ženske kot ogenj (jang), moški pa kot voda (jin).

Ženskam je zelo lahko izraziti čustva, da se zaradi nečesa vznemirijo, jočejo in čustvujejo. Za moške je intenzivneje biti v stiku s srčnim centrom. Ženske odpirajo in ogrevajo (čustveni) srčni center v moških, moški pa odpirajo in prižigajo spolni center v ženskah (cilj je ustvariti harmonično in pretočno izmenjavo energije).

Vitalna energija ledvic

Pred 500 leti je bila opisana vloga ledvic v življenju človeka od rojstva do smrti. Pri 14 letih pri ženski in pri 16 letih pri moških se razvije vitalna energija ledvic. Ženska dobi menstruacijo, pri moškem pa pride do emisije semena. Ko ženska dopolni 21 let, moški pa 32, je vitalna energija ledvic na vrhuncu, telo pa doseže svoj maksimum (idealen čas za rojevanje).

V 48. letu življenja ženske in 64. letu življenja moškega vitalna energija ledvic upada, telo se stara, reproduktivne funkcije pa ugašajo. Okno ledvic je uho.

Maternica vlada menstruaciji

in brani potomstvo (plod). Vitalni organi, ki neposredno 'sodelujejo' z maternico, so: ledvica, jetra, sprednje-medijalni kanal ren in vitalni zunanji kanal cong, ki tečejo prav skozi maternico.

Pravi se, da so možgani bivališče mentalne aktivnosti. Čutni organi: oči, ušesa, usta in nos so na glavi in obkrožajo (odpirajo – zapirajo) možgane, torej zaznavajo predmete in pojave, kar bo pustilo vtis na možgane in ostalo zabeleženo v njih.

Torej, produkti ledvic ustvarjajo hrbtenjačo, hrbtenjača pa ustvarja možgane. Poleg tega sta srce, kot dom uma, in jetra z njihovimi funkcijami prav tako aktivni udeleženci v psihičnem življenju in psihičnim nepravilnostim.

Osnovne funkcije srca

Osnovne funkcije srca so: upravljanje krvnega obtoka in vzdrževanje mentalnih aktivnosti ter nadzor psihe (srce je čuvaj in stražar uma). Jezik je okno srca – videz jezika, belina, cianoza, erozije, rdečina površine in sočnost kažejo na neravnovesja srca.

Jetra ščitijo in skladiščijo kri, nadzorujejo tetive, mišice in ligamente, sodelujejo pri čiščenju in detoksikaciji organizma (laboratorij organizma); pomembna so v čustvenem življenju. Depresija je lahko posledica neravnovesja delovanja jeter. Okno jeter je oko. Jeza, zlovoljnost in nepravilno delovanje okusa (kiselkast okus) kažejo na neravnovesje v delovanju jeter. Po tradicionalni kitajski medicini velja, da nekaj vitalnih organov neposredno sodeluje v psihičnem življenju ljudi, vseeno pa je srce izpostavljeno kot najpomembnejše ...

napisala: Maja Pakić; prevedla in priredila: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri