Ayahuasca - indijanska pijača duhovnega razkritja

Ayahuasca je pijača perujskih Indijancev, ki se uporablja za zdravljenje in povezovanje z duhovnim svetom. Njeni učinki so izredno intenzivni, podobni obsmrtnim izkušnjam srečanj z duhovnim svetom. Vendar je ayahuasca skrivnostna pijača - tako velika razkritja izberejo nas, če pa jih izberemo mi, lahko prinesejo pogubne posledice. 

Ayahuasca - indijanska pijača duhovnega razkritja in ozdravljenja.  (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2014

Delovanje

Ayahuasca, znana tudi kot yagé ali yajé, je mešanica različnih psihoaktivnih rastlinskih čajev ali prevretkov, ki se pripravljajo skupaj s tropsko plezalko Banisteriopsis caapi.

Meša se bodisi z listi grmov rodu Psychotria, ki vsebujejo DMT (dimetiltriptamin), bodisi z listi rastline Justicia pectoralis, ki ne vsebujejo DMT-ja. Zvarek uporabljajo domorodna ljudstva amazonskega Peruja za preroške in zdraviteljske namene.

Beseda ayahuasca izhaja iz jezikov quechua in je ime plezalke Banisteriopsis caapi, kot tudi ime pijače, ki je pripravljena iz nje. V jezikih quechua pomeni aya "duh", huasca (waska) pa "plezalka". Ayahuasca torej lahko prevedemo kot plezalka duše, plezalka mrtvih, duhovna plezalka

Ayahuasca se uporablja kot religiozni zakrament. Ayahuasca se uporablja kot del izročila ayahuasca šamanizma, ki ga prakticirajo med drugim ljudstvo Urarina iz amazonskega Peruja. Njena uporaba je duhovne narave, prav tako pa uporablja v zdravilske namene. 

Psihadelični učinki ayahuasce vključujejo vizualno in slušno stimulacijo, mešanje čutnih modalitet ter psihološke interpretacije, ki lahko vodijo do velike vzhičenosti, strahu ali razsvetljenja.

Pomembno je tudi njeno odvajalno učinkovanje, imenovano La Purga. Intenzivno bruhanje in občasna driska, ki ju lahko povzroči, lahko očistijo telo različnih tropskih parazitov. Ayahuasca ima kardiovaskularne učinke, povišuje tako srčni utrip kot krvni pritisk. Zato je potrebna velika pazljivost pri zauživanju ayahuasce v primeru srčnih bolnikov ali težavami s srcem. 

Uporaba ayahuasce je navadno povezana z prehrambenimi tabuji. Ti so povezani s samo-očiščevanjem, ki vsebuje odpoved pekoči, močno začinjeni hrani, prekomerni maščobi, soli, kofeinu in kislih hranil (na primer citrusom); prav tako vključuje odpoved spolnosti pred, med ali po obredu z ayahuasco.

Duhovni učinki

Ljudje, ki so zaužili ayahuasco poročajo, da so doživeli mogočna duhovna razkritja glede njihovega poslanstva na Zemlji, resnične narave univerzuma, kot tudi globokih napotkov kako lahko postanejo najboljša oseba, kot so v tem življenju lahko. Doživetje opisujejo kot duhovno prebujenje in preporod.

Prav tako vzpostavijo stike z višjimi duhovnimi dimenzijami ter različnimi duhovnimi bitji, ki nato delujejo kot njihovi vodniki in zdravitelji. 

V večini primerov ljudje, ki so zaužili ayahuasco, poročajo, da je izkušnja prinesla globoke pozitivne spremembe v njihova življenja, ayahuasco imenujejo tudi eno izmed najbolj učinkovitih orodij do razsvetljenja. Vendar lahko uživalci izkusijo tudi drisko, bruhanje, slabost in mrzlico. To odvajanje šamani razumejo kot ključen element izkušnje, saj predstavlja spuščanje negativne energije in čustev, ki so se nakopičili skozi življenje.

Zaužitje ayahuasce povzroči močan, vendar začasen, čustven in psihološki pretres. Velikokrat pomeni to čudežno čustveno, duhovno ali fizično zdravljenje

Zaužitje ayahuasce mora biti zasluženo

Obiskovalec, ki si želi postati "dietero/dietera" (uživalec), kar v širšem pomenu pomeni učenec šamanske poti ayahuasce, mora prestati preizkušnjo in iniciacijo. Jemanje ayahuasce torej ni tako kot jemanje mamila, nekaj nenadzorovanega, predmet zlorabe človeške objestnosti.

Preizkušnja vsebuje bivanje v pragozdu, prilagoditev prehrani, kombiniranje ayahuasce z drugimi zdravilnimi zelišči.

Čeprav se na prvi pogled zdi mamljivo, je duhovno razkritje nekaj, kar pride k nam, ne nekaj, kar lahko sami povzročimo.

Napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri