Kako nam lahko lončnice pomagajo do boljšega zdravja?

Lončnice niso samo okras doma, lahko so tudi zaščitnice zdravja in dobrega razpoloženja. Odkrijte njihove manj poznane lastnosti in oplemenitite svoje okolje.

Kako nam lahko lončnice pomagajo do boljšega zdravja? (foto: profimedia) profimedia
20. 2. 2018

V prostorih, polnih rastlin, je več vlage, manj prahu in v njih je prijetneje bivati. Ljudje smo ustvarjeni za življenje v naravi, moderen življenjski slog pa je sožitje z naravo omejil na povprečno 25 minut dnevno.

Če se doma obkrožimo z rastlinami, se bomo lepotam narave lahko približali, ne da bi za to potrebovali sončen dan, več prostega časa ali park, ki bi bil v naši neposredni bližini. Raziskave namreč kažejo, da že sam pogled na rastline ugodno vpliva na naše razpoloženje in, kar je še pomembneje, tudi na naše zdravje.

Kuhinja

Rožmarin

Vnos kofeina oz. pitje kave lahko zmanjšate tudi z rastlinami. Rožmarin postavite v kuhinjo, saj vas njegov vonj prebudi. Za boljši učinek preprosto utrgajte dve ali tri iglice rožmarina, jih zmečkajte med prsti in poduhajte.

Aloe vera

Za mnoge najljubši prostor doma ima eno negativno plat: opekline, ki na nas prežijo, kadar kuhamo. Prvo pomoč nam bo ponudila aloe vera. Če rastlina ni starejša od treh let, si njeno tekočino pokapajte neposredno na rano. Ublažila bo bolečino in pospešila celjenje.dnevna soba

Spatifil

Kemikalije s pohištva, barva s sten ali vonj nove preproge lahko zrak onesnažijo desetkrat huje od tistega, kar se dogaja na prometni ulici. Med testiranimi rastlinami ima največjo sposobnost vpijanja škodljivih hlapov prav spatifil. Tri takšne rastline v sobi bodo zrak zagotovo očistile.

Živkasta kosmuljka

NASA je po nekaj letih raziskav, kako v zaprtih prostorih proizvesti čim več kisika, ugotovila, da igra glavno vlogo pri preprečevanju onesnaženja, ki nastaja z izhlapevanjem formaldehida iz plinskih peči, dezinfekcijskih sredstev, barv in podobno, prav kosmuljka. Kosmuljka je v šestih urah raven brezbarvnega plina znižala za kar sedemkrat.

Fikus

Visoke koncentracije prahu spodbujajo astmo in alergije. Odločite se za majhen fikus benjamin s kopico listov, ki bo prah privlačil bolje od drugih rastlin.

Spalnica

Bromelija

Večina rastlin podnevi sprošča kisik, ponoči pa ogljikov dioksid, medtem ko bromelija ponoči sprošča več kisika. Večja koncentracija kisika omogoča boljši spanec.

Filodendron

Neželeni zvoki višajo krvni tlak in raven stresa. Če ti zvoki prihajajo iz sosednje sobe, jo okrasite s filodendronom, okrasno rastlino z velikimi listi, ki zvok oziroma hrup vpija bolje od tistih z ozkimi listi.

Sivka

Vonj sivke deluje pomirjajoče na živčni sistem, zato je idealen zaveznik mirnega sna. Prav zato so naše babice cvetove sivke dajale v blazine.

Pisarna

Sončnica in kaktus

Raziskava na Univerzi v Teksasu je pokazala, da imajo ljudje, ki imajo na svoji mizi rastline, več zamisli. Na delovno mizo si postavite rastlino z rumenimi cvetovi, saj rumena spodbuja ustvarjalnost.

Na inštitutu za geobiologijo v Švici so dokazali, da imajo uslužbenci, ki imajo na mizi kaktus, nižji krvni tlak in delajo za 12 odstotkov hitreje od drugih  uslužbencev v prostoru.

Poprovka

Škodljivo sevanje z računalnikov nekaterim rastlinam ustreza, saj ga vpijajo in pretvarjajo v kemično energijo, ki jo uporabijo za presnovo in rast. Ob zaslon postavite peperomijo – več kot bo ob njej sevanja, bujnejša bo.

Kristina Ivčić 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri