Kako nadomestiti beli sladkor?

25. 4. 2014
Deli
Kako nadomestiti beli sladkor?

Obstaja kar nekaj sladil, s katerimi lahko nadomestimo beli sladkor, vendar se moramo tudi tukaj odločati med bolj in manj zdravju prijaznimi alternativami. 

RJAVI SLADKOR prevladuje prepričanje, da je rjavi sladkor idealno in zdravo nadomestilo za belega. Vendar je rjavi sladkor monosaharid, enostaven sladkor, ki za razliko od sestavljenih sladkorjev iz žitaric, ki postopoma vstopajo v proces presnove in stabilizirajo raven krvnega sladkorja, hitro vstopa v kri in poruši raven glukoze v njej.

Če se rjavemu sladkorju kljub vsemu ne morete izogniti, je dobro, da veste, da je njegova najbolj kakovostna različica sladkor rapadura. Pridobivajo ga z izparevanjem soka sladkornega trsa, pri tem procesu pa se ohrani večina vitaminov in mineralov.

MED je snov sladkega okusa naravnejšega izvora od belega sladkorja, a ga kljub temu ne uvrščamo med snovi sladkega okusa uravnoteženega izvora, saj vsebuje enostavne sladkorje, zaradi česar hitro vstopa v krvni obtok in prav tako poruši raven krvnega sladkorja. Od vseh sladil ima med največ kalorij. Najbolje ga je uporabljati za sladkanje čaja.

RIŽEV IN JEČMENOV SLAD sta najbolj zdravi sladili, pridobivajo pa ju iz zrn žitaric. Po videzu sta najbolj podobna medu, vendar sta blažjega okusa in, za razliko od medu, vsebujeta sestavljene sladkorje (polisaharide). Vsebujeta tudi vitamin B.

AGAVIN SIRUP pridobivajo iz kaktusa agava. Ker ga telo le počasi predeluje, ne dvigne ravni krvnega sladkorja. Idealen je za sladkanje lahkih sladic, kot so pudingi in kreme.

Ivona Lerman

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"