Jejmo živo, pravo hrano!

12. 3. 2019
Deli
Jejmo živo, pravo hrano! (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Nutricionistka in avtorica knjige Nahranite svojo dušo, Caryl Pollack, svetuje, kako ločiti med pravo hrano in mrtvo, nezdravo hrano! Preberite njeno zgodbo in začnite  že danes uživati v hrani za dobrobit duše in telesa! 

Zgodovina hrane

Ste opazili, da imate določeno hrano v kuhinji omarici že celo večnost? Če bi jo zdaj pojedli, bi imela še vedno isti okus kot tedaj, ko ste naredili zalogo. Tehnologija prehrane se je skozi leta razvijala in v preteklosti je bilo potrebno prilagoditi procese priprave zavoljo reševanja mnogih zdravstvenih problemov. Hrana je morala zdržati dolgo časa, ne da bi se pokvarila. Morala je biti dostopna množicam.

Skozi čas se je pohlep spremenil v pravo znanost in procesirana hrana je presegla vse razsežnosti. Korporacije, ki so upravljale z masovno proizvodnjo hrane, so vanjo dodajale različne konzervanse; sladkor in nepotrebne maščobe, ojačevalce okusa in druge sestavine, ki v resnici ne ustrezajo našim potrebam in uničujejo naše zdravje.

Žal pa nam večina vnaprej pripravljene hrane ne ponuja energije, ki jo potrebujemo. Energijo dobimo v vitaminih in mineralih, v 'živi hrani', ki pa se žal tudi hitreje pokvari. Zelenjava, primer hranljive žive hrane, hitro izgubi svojo svežino in teksturo, po tem, ko je odtrgana iz vira, medtem ko škatla kosmičev z dodanim sladkorjem zdrži zelo dolgo časa. Bolj, ko je hrana ločena od svojega vira, od zemlje in njenih mineralov ter od vode, bolj je škodljiva za nas.

Če jemo procesirano hrano, se počutimo utrujeni, nimamo zagona. Če jemo svežo, pravo hrano, pa kar kipimo od energije.

V odnosu do hrane kompliciramo

Odnos, ki ga dandanes gojimo do hrane, je zelo kompleksen. Ampak pravilno prehranjevanje v bistvu sploh ni tako zakomplicirano: treba se je samo odločiti, da bomo aktivno skrbeli zase in uživali pravo hrano, ki je kakovostna, namesto tiste, ki je mrtva.

Živa hrana

  • Sveža zelenjava
  • Sveže sadje
  • Oreščki in semena
  • Stročnice
  • Neprocesirana (polnovredna) brezglutenska žita
  • Voda – vsaj v količini mililitrov polovične telesne teže!

Če tehtate, na primer, 70 kg, bi morali zaužiti skupno 3, 5 litrov tekočine dnevno (sem se štejejo tudi juhe ter voda, ki jo vsebuje zelenjava itd.)

Mrtva hrana, ki se je raje izogibajte

  • Gensko spremenjena hrana (moka, soja, koruza)
  • Alkohol
  • Umetna sladila in sladkor
  • Fruktozni sirup
  • Ocvrta hrana
  • Mleko iz masovne proizvodnje
  • Hrana, ki vsebuje pesticide 
  • Hrana, ki vsebuje ojačevalce okusa

Sladkor je strup za telo!

Sladkor se nahaja v mnogih vrstah procesirane hrane, za  katero morda ne bi niti pomislil, da ga vsebuje:

  • Kruh
  • Alkohol
  • Krekerji
  • Testenine
  • Omake
  • Sokovi
  • Mlečni izdelki

Nasvet za sladokusce

Namesto mastnih in slastnih palačnik iz bele moke si pripravite odlične domače palačinke iz ene od številnih polnovrednih vrst moke, namesto sladkorne bombe v obliki maslenih in čokoladnih prelivov, si sami pripravite mešanico iz datljev, kokosovega olja in temne čokolade.

Recepti za zdrave palačinke, ki nas odvrnejo od prigrizkov 

Trije top nasveti za zdravje duše in telesa

  • uživajte ekološko pridelano hrano
  • ne kupujte instant pripravljenih jedi
  • izogibajte se vse hrane, ki ima dolg rok trajanja

Prehrana za dušo in postavljanje meja

Seveda nam včasih zapaše nekaj, kar je slabo za zdravje. Lahko se držimo Carylinega recepta: »Dvakrat na teden jem, kar mi zapaše! Dovolim si dva obroka, ki nahranita moje potrebe po sladkem, slanem ali bilo čemu, kar sicer ni v skladu z zdravo prehrano. Ampak to je to … za vse ostale obroke se držim zgoraj opisanih načel

Caryl se tega recepta drži že nekaj let in vmes je uravnovesila svojo telesno težo. 

Preberite še:

Vir: the mindful world

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja