Če jeste z rokami, energetsko napolnite hrano

Zakaj bi morali večkrat pustiti pribor in jesti naravno - z rokami.

Če jeste z rokami, energetsko napolnite hrano (foto: profimedia) profimedia
14. 1. 2018

V Afriki, na Srednjem vzhodu, v Indiji in ponekod drugod v Aziji veliko ljudi je z rokami in ne uporabljajo pribora - žlic, vilic in nožev. Zveni čudno, ker so vas od majhnega starši učili, da uporabljate pribor, jesti z rokami pa pomeni slabo maniro? Z izjemo sendvičev, sadja, oreščkov ali kakšnih drugih prigrizkov. 

A jesti z rokami je v resnici lahko zelo dobra navada!

Hranjenje je čuten proces, ki vključuje vse čute: vid, vonj, sluh, okus in dotik. 

Dotik s hrano (z rokami) pa doda povezavo med hrano in našim telesom, pa tudi z duhom. 

Glede na Ajurvedo je vsak prst na roki podaljšek enega izmed petih elemenotv: 

  • Palec je povezan z vesoljem.
  • Kazalec je povezan z zrakom.
  • Sredinec je povezan z ognjem.
  • Prstanec je povezan z vodo.
  • Mezinec pa je povezan z zemljo. 

Če pri hrani uporabljamo vseh pet prstov se vsi naši čuti povežejo in okrepijo. Pospešijo se tudi prebavni sokovi. 

Ko prsti začutijo hrano, želodec dobi informacijo, da bo dobil hrano.

Pa tudi jemo počaneje, kar je boljše za našo prebavo. 

Sicer pa pomislite, kaj vam je večji užitek, ko denimo jeste pico ali palačinke? Jesti z rokami ali s priborom? 

Z rokami lahko resnično začutimo teksturo, bolje jo vidimo in vonjamo

Hrano napajamo s Chi energijo ali s Prano

Iz perspektive tradicionalne Kitajske medicine pa lahko na ta način tudi napajamo hrano s prano ali življenjsko energijo, ki teče skozi nas v hrano. Ta harmonizira energijo hrane, ki nato napaja naše telo. Če jemo s priborom, se fuzija energije težje pretaka. In tako hrana ni tako kvalitetna in energetsko polna!

Seveda si vedno umijemo roke pred jedjo. Te načeloma umijemo celo bolje kot pribor, ki ni nujno vedno povsem čist. 

Torej, zavihajte rokave in jejte z rokami!

Če si ne predstavljate jesti določenih jedi z rokami, kot morda juhe in omake, pa pribor zamenjajte z lesenim. Preberite, zakaj bi morali jesti z leseno žlico?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri