Čaj namesto kave

Rdeči oolong čaji vsebujejo ogromno antioksidantov, zeleni čaj je dober za dlesni, črni pa ščiti pred razvojem Parkinsonove bolezni, so pokazali izsledki odmevnih študij iz Japonske in Kitajske ter raziskave, ki so jo leta 2008 objavili v ugledni znanstveni reviji American Journal of Epidemiology.

29. 10. 2012

Genmaicha

Primeren za popoldanski oddih, ker vsebuje nekoliko manj kofeina. Lističem japonskega zelenega čaja so primešana pražena zrna rjavega riža, ki poskrbijo za mehak in manj trpek okus.

Sencha

Primeren za vse, ki imate radi močne zelene čaje. Ima trpek, a obenem svež in sladkast okus. Je eden izmed glavnih predstavnikov japonskih čajev z izrazito zeleno barvo, ki včasih potegne na zlato. Japonci ga ne sladkajo, vendar včasih ob njem pojedo kakšen sladkorček.

Pu-erh mini toucha

Primeren za ljubitelje kave, ker je ta črni čaj močnega okusa in vsebuje sorazmerno veliko kofeina. Stisnjen je v male polkrogle, ki med pripravo postopoma razpadejo.

Yunnan

Primeren za jutranje prebujanje med zajtrkom ali po njem. Pripravljen napitek je zlato-rdeče barve, po okusu ni pretrpek, boljši poznavalci pa boste v njem zaznali tudi ščepec arome po čokoladi. Odličen je tudi z mlekom. Izvira iz kitajske province Yunnan, ki leži vzhodno od Himalaje in velja za zibelko čaja.

Rooibos Chai

Primeren za ljubitelje aromatiziranih rdečih čajev. Zanj je značilna izrazita začimbna nota, saj vsebuje aromo vanilje, cimet, nageljnove žbice, ingver in kardamon. Ne vsebuje kofeina, spoznali pa ga boste po rahlo sladkastem okusu. Še posebej se prileže pozimi.

Formosa top fancy oolong

Primeren za prave sladokusce, ker ga odlikujeta posebna sadna nota, ki spominja na zrele breskve. Lahko je rahlo začinjen, vendar nikoli preveč trpek. Je najfinejši tajvanski čaj in raste le v visokogorju. Pridobivajo ga ročno, zato ima zelo lepo oblikovane lističe različnih odtenkov zelene ali rjave barve.

Formosa finest oolong

Primeren za začetnike, ki šele spoznavajo čudoviti svet čajev. Gre za navadnejši čaj zmerne cene, ki ga v Tajvanu pijejo v vseh delih dneva, tudi po jedi, ko pripravijo nekoliko močnejšega.

China oolong se chung

Primeren za vsakodnevno pitje. Kitajci ga pijejo vsak dan, še posebej radi pa pred obrokom ali po njem za pospešitev prebave. Takrat pripravijo nekoliko močnejšega. Zanj je značilen močan okus z aromo po začimbah zaradi močnejšega oksidiranja.

Pai mu tan

Primeren za sprostitev po večerji, ker vsebuje zelo malo kofeina. Svetlo rumen in prijetno aromatičen napitek, pripravljen iz večjih rjavo-zelenih lističev, je nekoliko sladkega okusa.

Priprava čaja

Se razlikuje od vrste do vrste. Vedno je treba upoštevati navodila, saj boste le tako lahko uživali v njihovih značilnih okusih. Priprava čaja je namreč poseben obred, ki ga največji ljubitelji jemljejo zelo resno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri