Božični kolač ali paneton (veganski)

23. 12. 2021
Deli
Božični kolač ali paneton (veganski) (foto: profimedia)
profimedia

Prižgite pečico, zavihajte rokave in pripravite poživljajoč in dišeč božični kolač.

Sestavine so za velikost 30 cm podolgovatega modela, še lepši pa je, če ga pripravite v modelu za paneton.

1 skodelice = 2 dcl

Suhe sestavine:

  • 2 skodelici pirine moke
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 2 žlici mletih lanenih semen
  • ¾ skodelice kokosovega sladkorja
  • 2 žlici kakava
  • ½ žličke ingverja v prahu ali svežega naribanega
  • cimet, nageljnove žbice, muškatni orešček in piment
  • ščep soli

Sadje in oreški:

  • 2 skodelici sesekljanega suhega sadja, oreščkov, kandiran ingver in drugo kandirano sadje
  • 1 skodelica pomarančnega soka

Tekočina:

  • ½ skodelice kokosovega olja (lahko tudi olivno olje)
  • ½ skodelice kokosovega mleka (lahko tudi mandljevo)
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica ruma

Postopek priprave:

Sadje in oreščke čez noč namočite v skodelico pomarančnega soka.

Naslednji dan v skledi zmešajte vse suhe sestavine.

V drugi skledi vmešajte vse tekoče sestavine in dodajte čez noč namočeno suho sadje in oreščke.

Nato počasi v tekoče sestavine dodajamo suhe. Ves čas rahlo mešamo.

Pečico segrejemo na 180°C. Kolač pečemo 40 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 150°C in pečemo še 15 minut.

Če želite ga lahko povrhu oblijete s stopljeno čokolado in posujete z mletimi oreščki. Še bolje pa je narediti preliv iz aquafabe in sladkorja. 

Postrežemo ohlajenega. Ta kolač zelo lepo počaka in je z vsakim dnem boljši.

Poleg se prileže skodelica vročega jabolčnika s cimetom.

Dober tek!

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si 

Poglejte si še: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja