8 pravil za zdravo yoni (vagino)

Yoni (tantrično ime za vagino) - o tem delu telesa se ne govori pogosto, če pa se, pa se ponavadi ne govori o pravih stvareh. Vaginalno zdravje je izrednega pomena za celovito žensko zdravje, prav tako pa je žensko poznavanje svojega tako pomembnega organa resnično nujno in del razumevanja sebe in svoje moči. Spodaj je nekaj pravil o vaginalnem zdravju, ki jih mora poznati vsaka ženska.

Zdrava in samozavestna Yoni (vagina) je prožna, močna in gibljiva. (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2014

Za umivanje yoni ne uporabljaj mila ter je med umivanjem ne drgni (oziroma ne uporabljaj pilinga) 

Normalen vaginalen pH je med 3,8 in 4,5, kar pomeni, da je vaginalno okolje precej kislo. Večina mil ima pH 5,5 - razlika v pH-ju mila in pH-ju yoni je prevelika, da milo ne bi vplivalo na naravno kislost yoni. Mila, geli za tuširanje in ostali izdelki za umivanje kože - tudi tisti, ki naj bi bili namenjeni prav vaginalni negi - zaradi svojega pH-ja povzročajo vaginalno suhost, srbečico, rdečico, vnetje in celo glivično okužbo. Kadar umivaš svojo yoni, uporabljaj le svojo roko in toplo vodo. Celo gobe in rokavice za umivanje so lahko pregrobe za občutljivo kožo yoni ter lahko povzročijo rano, kar pa poveča možnost okužbe. Med umivanjem je priporočljivo, da voda teče navzdol po yoni, ne pa, da se vodo usmerja proti yoni, saj bi ta način umivanja lahko prenesel negativne bakterije v yoni. Umivanje je priporočljivo le enkrat na dan, dvakrat na dan le med menstruacijo. Pogostejše umivanje ne bo povečalo čistoče, temveč bo povečalo možnost zdravstvenih težav.  

Uporabljaj organske tampone oziroma vložke ali pa - vračaj menstrualno kri Zemlji

Povprečna ženska v svojem življenju porabi 11.000 tamponov in/ali vložkov. Na žalost je večina teh beljenih s klorom ter narejenih iz bodisi mešanice bombaža in rejona, bodisi iz 100 % rejona. Rejon je nenaravna sintetična tkanina, ki je ponavadi beljena s klorom, da bi bolje vsrkala tekočino. Med procesom beljenja s klorom, se proizvaja dioksin, kemikalija, ki ovira endokrini sistem in poruši hormonalno ravnovesje v telesu. To smrtonosno kemikalijo povezujejo tudi z rakom na prsih, pešanjem imunskega sistema, kot tudi z mnogimi razvojnimi in razmnoževalnimi težavami. Uporabljaj vložke iz certificirano biološkega bombaža, saj pri proizvodnji le-tega ne smejo uporabljati klora. Tampon oziroma vložek zamenjaj vsake 3 ure, da preprečiš možno okužbo. Zašiješ si lahko tudi svoje vložke, ki jih lahko pereš, kar je še bolj ekološko kot kupovanje vložkov za enkratno uporabo.
Kadar ti okoliščine in čas to dopuščajo, poskusi s tem: svojo menstrualno kri vrni materi Zemlji. Včasih je bila to stalna praksa in ženske so s tem dejanjem vračale Zemlji svojo kri, ter jo hranile - menstrualna kri ima namreč ogromno zdravilnih in plodnih sestavin. Veliko žensk poroča, da se po darovanju krvi Zemlji počutijo osvobojene in prerojene, da jim dobro dé. Menstrualno kri vračaš Zemlji tako, da med krvavitvijo počepneš na tla in krvaviš v Zemljo - to je tudi odlična meditacijska praksa. Lahko pa krvaviš v posodico (na primer pozimi) in kri kasneje obredno zliješ na Zemljo ali pa jo razredčiš z vodo in zaliješ svoje rastline. Nekatera plemena menstrualno kri zbirajo in iz nje pripravljajo zdravilno mazilo

Pred in po spolnem odnosu oba s partnerjem umijta svoje organe ljubljenja

Umivanje pred in po spolnem odnosu prepreči nezaželenim bakterijam, da bi povzročile okužbe. Pri umivanju yoni je pomembno, da je smer umivanja vedno od spredaj proti zadnjični odprtini in nikoli obratno (da ne preneseš bakterij z zadnjične odprtine v yoni). Umivanje pred in po spolnem odnosu je lahko obredno in ustvari posebno vzdušje pred in po ljubljenju, kar lahko poglobi vajino izkušnjo ter spoštovanje drug do drugega ter do ljubljenja.

Probiotična hrana

Notranjost yoni potrebuje veliko dobrodejnih bakterij - probiotičnih bakterij - da ohranjajo ravnovesje prisotnosti negativnih bakterij (ter na primer preprečujejo glivično vnetje). Lactobacillus je bakterija, ki zagotavlja vaginalno svežino in ravnovesje mikroflore. Jemanje antibiotikov uniči dobrodejne probiotične bakterije, prav tako pa jih uniči stres in nezdrava (predelana, umetna, beli sladkor in bela moka) prehrana - stanje, ki je bolj znano kot kandida

Najboljša oblika kontracepcije je spremljanje svoje plodnosti

Kondom je odlično zaščitno sredstvo v primeru okuženosti s HIV ter v času spoznavanja s partnerjem. Ko si dlje s partnerjem, si zaupata, ter sta prepričana, da noben od vaju nima nikakršne okužbe, pa lahko uporabo kondoma opustita. Opustitev kondoma je možnost le v opisanem primeru ter kadar sta oba monogamna. V tem primeru lahko kot kontraceptivno metodo uporabljata spremljanje/opazovanje plodnosti ženske. Moški je, kot vemo, ploden vsak dan  - ne glede na to, kdaj se izlije, bo njegova semenska tekočina vedno plodna (če ni splošno neploden). Ženska pa - je plodna le nekaj dni v mesecu! Ko se jajčece sprosti iz jajčnika - ovulacija - živi le 24 ur. Vseeno pa je potrebno biti pazljiv tudi nekaj dni pred samo ovulacijo, saj pred ovulacijo maternični vrat proizvaja tekočo in sluzasto tekočino, v kateri sperma lahko preživi do maksimalno 5 dni. Ko ženska torej opazi sproščanje tekoče in sluzaste tekočine, je priporočljivo zaščititi se ali pa se vzdržati - kar je lepa praksa za ohranjanje svežine in poželenja v odnosu. V času menstruacije ter v nekaj dneh pred in po krvavitvi je ženska skoraj 100 % neplodna in takrat tudi nezaščiten odnos ne bo pripeljal do nosečnosti. Seveda vedno obstajajo izjemni primeri, ki potrjujejo pravilo - o teh primerih je dobro prebrati v kakšni kvalitetni knjigi o metodi spremljanja plodnosti
Ta metoda je prijazna do ženskega zdravja (tabletka, najbolj invazivna kontraceptivna metoda,  ima škodljive stranske učinke) ter tudi spoštljiva do naravnih ciklov plodnosti

Ne nanašaj umetnih krem, lubrikantov in ostalih snovi na yoni

Nekateri lubrikanti vsebujejo toksične snovi, ki jih naše telo ob nanosu hitro absorbira. Nekatere snovi, ki jih nekateri lubrikanti vsebujejo, npr. kloroksidin, uničijo vse probiotične bakterije v vaginalnem okolju, s čimer resno ogrozijo vaginalno zdravje. Umetni izdelki lahko resno oškodujejo vaginalno zdravje (kot tudi zdravje na sploh) ter povzročijo simptome, za katere se niti ne zavedamo, od kod izvirajo. Vedno se zanašaj na pravilo: nazaj k Naravi. Pri povečanju naravne lubrikacije pomaga tvoje odlično in samozavestno počutje pred, med in po spolnem odnosu, tvoje zadovoljstvo s svojo spolnostjo in spoštljiv odnos tvojega partnerja. Vsaka težava izvira iz čustvene, duševne blokade - vedno se najprej obrni nanjo. Naravni izdelki in zelišča ti lahko le brez škodljivih stranskih učinkov pomagajo razrešiti svojo blokado ter svoje telo zopet vrniti v stanje ravnovesja in zdravja.

Organska, čista hrana

Čista prehrana - prehrana, ki nas tako fizično kot energetsko podpira in varuje, je ključnega pomena za ustvarjanje in ohranjanje vaginalnega zdravja, ravnovesja hormonov in odličnega reprodukcijskega zdravja. Zavedaj se, kaj ješ, spoznaj izvor svoje hrane in se zadovolji le z organsko, čisto, nepredelano, naravno hrano. Vse, kar ješ, naj bo fizično, energetsko in duhovno čisto in dobronamerno.

Opazuj se - spremljaj stanje svoje yoni

Potrebe različnih žensk so različne in pogoji za ohranjanje vaginalnega ravnovesja in zdravja so za vsako žensko drugačni. Da spoznaš specifike svojega lastnega vaginalnega zdravja, se vsakodnevno opazuj - s čim več čuti! Opazuj barvo, količino, pogostost, vonj tekočine, ki jo sprošča tvoja yoni - nauči se ločevati zdravo tekočino, ki je znamenje bližajoče se ovulacije od nezdrave tekočine, ki je simptom vaginalne okužbe. Kakešnakoli rdečica, vnetje, zatekanje, pekoč občutek ali nenavadna bolečina med spolnim odnosom so simptomi težave in kadar jih opaziš, deluj.  

Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri