4 odlični recepti s čarobno korenino ingver

Več tisočletij na Vzhodu ingver uporabljajo kot zdravilo. Krepi imunski sistem, čisti pljuča, je antiseptik, blagodejno vpliva na prebavo, daje življenjsko energijo ... Šele pred nekaj desetletji so ga prinesli tudi k nam in zdaj mi odkrivamo, kakšno zdravilno moč nosi v sebi. Poglejte, v kakšnih receptih smo vam ga privoščili mi!

4 odlični recepti s čarobno korenino ingver (foto: Sensa) Sensa
23. 9. 2015

Korenina nenavadnih oblik, bež barve in močnega pekočega okusa je že kar nekaj časa in vedno bolj prisotna tudi v naši kuhinji. Njena pradomovina je jugovzhodna Azija, kjer je bila na začetku zaradi svojih hranilnih in zdravilnih učinkov zelo draga. Potem so jo stari Rimljani iz Kitajske prinesli v Evropo in jo bolj kot v kulinariki uporabljali za kozmetične namene. V srednjem veku se je njena uporaba razširila po vsej Evropi, a nikoli je nismo vzeli povsem za svojo.

Aromatičen in pekoč, ingver je odličen dodatek tako pri slanih kot pri sladkih jedeh. Že majhna količina ingverja je dovolj, da naredite zdravilni čaj. Iz njega lahko pripravite tudi obkladke za telo, ki pospešijo izločanje nakopičene sluzi v telesu. Pomaga v borbi proti alergijam in pri drugih težavah dihalnega sistema. Odličen je tudi proti slabosti.

Ingver vsebuje veliko aromatičnih olj, ki mu dajejo vonj in ga odlikujejo z odličnimi zdravilnimi sposobnostmi. Sama rastlina kot tudi ingverjevo olje sta bogata s sestavinami, ki blažijo vnetja, zato pomaga pri kroničnih vnetnih boleznih, kot je na primer artritis. Vsebuje tudi aldehide, ki 'odganjajo' prehladne viruse. Ima tudi velike antioksidativne sposobnosti, kar ga je postavilo v sam vrh zdravilnih učinkovin med začimbami.

Če vam vse te njegove pozitivne učinkovine niso dovolj, je dokazano tudi, da glavna aktivna sestavine ingverja lahko prepreči rast rakavih celic na debelem črevesju in da lahko uniči rakave celice na jajčnikih.

Skratka, poleg tega, da bo krepil in pospeševal pretok energije v telesu, pospešil potenje in grel telo, vam bo ingver pomagal pri krepitvi imunskega sistema, detoksikaciji telesa in vas obranil utrujenosti. Da boste čim bolj izkoristili njegove čarobne zdravilne lastnosti, ga vključite v svoj vsakdanji jedilnik.

Ingverjevi piškoti (za 4 osebe)

Ingverjevi piškoti

Sestavine:

  • 180 g margarine (lahko tudi masla)
  • 180 g polbele moke
  • 80 g koruzne moke
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 2,5 žlice ingverja v prahu
  • 1/3 žlice vanilje v prahu
  • 2 ščepca soli

Margarino sobne temperature penasto zmešajte. V drugi posodi zmešajte polbelo moko, koruzno moko, sladkor, ingver, vaniljo in sol. Dodajte penasto margarino in zmes mesite z rokami, dokler ne dobite kompaktnega testa, iz katerega naredite dolgo kačo premera 5 centimetrov. Zavite jo v plastično folijo in jo dajte v zamrzovalnik za 2 uri. Pečico segrejte na 190 stopinj. Testo vzemite iz zamrzovalnika in kačo narežite na kolobarje debeline 5 milimetrov. Ovalne ploščice polagajte drugo zraven druge v pekač, obložen s peki papirjem. Pecite 10 minut. Ko so pečeni, jih pustite, da se ohladijo. To so pravi hrustljavčki, ki se odlično podajo k čaju.

Juha za boljše počutje (za 4 osebe)

Juha za boljše počutje

Sestavine:

  • 1 l vode
  • 4 suhe gobe šitake
  • nekaj trakov kombu alge
  • 200 g korenja
  • 100 g kolerabe
  • 2 mladi čebuli
  • 3 žlice svežega drobno nasekljanega ingverja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici tamari omake

V vrelo vodo dajte gobe in kombu alge in jih kuhajte 10 minut, nato jih vzemite iz vode. Gobe narežite na trakove. Korenje in kolerabo narežite na kocke. V drugi posodi na olivnem olju prepražite ingver, dodajte korenje, kolerabo in gobe. Nato zalite z vodo, v kateri so se kuhale gobe in alge. Juho kuhajte še 15 minut, nato dodajte tamari omako in po dveh minutah bo juha pripravljena. Preden jo postrežete, dodajte sveže nasekljano mlado čebulo in dober tek.

Čatni s paradižnikom in z ingverjem (za 4 osebe)

Čatni s paradižnikom in z ingverjem

Sestavine:

  • steklenica ali pločevinka narezanih pelatov
  • 3 žlice svežega drobno nasekljanega ingverja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 ščepca soli
  • poper po izbiri

Na olivnem olju segrejte pelate, dodajte sol in kuhajte dvajset minut. Dodajte rjav sladkor in kuhajte v odprti posodi še par minut, da voda izpari in da omaka postane gosta. Dodajte nasekljan ingver, ki naj se pokuha še 1 do 2 minuti. Po želji si dodajte črn poper.

Ingverjev kruh (za 4 osebe)

Ingverjev kruh

Sestavine:

  • 150 g polnozrnate pšenične moke
  • 100 g črne moke
  • 50 g ovsene moke
  • 100 g trsnega sladkorja
  • 3 žlice riževega sladila
  • ščep soli
  • 1,5 vrečke pecilnega praška brez aluminija
  • 2,5 dl sojinega mleka
  • 60 g margarine
  • 1,5 žličke ingverja v prahu
  • ¼ žličke mešanice začimb za medenjake
  • 50 g kandiranega ingverja

V eni posodi zmešajte polnozrnato moko, črno moko, ovseno moko, sladkor, pecilni prašek, ingver v prahu in začimbe za medenjake ter sol. V drugi posodi pa zmešajte sojino mleko in rižev slad. Kandiran ingver nasekljajte na kocke in ga dodajte v drugo posodo k tekočim sestavinam. Mehko margarino penasto zmešajte. Nato sestavine iz obeh posod združite in v dobljeno zmes rahlo vmešajte margarino. Namastite in pomokajte pekač za kruh ter vanj zlijte nastalo gosto zmes. V pečici pecite na 180 stopinj Celzija približno 45 do 50 minut.

Tekst: Željka Fordren Jambrešić
Prevod in priredba: Maja Možic
Fotografije: Kristina Lenard, shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri