Privoščite si: vegansko pico!

28. 5. 2016
Deli
Veganska pica (foto: Maja Danica Pečanić)
Maja Danica Pečanić

Ena najpreprostejših italijanskih jedi lahko postane prava gurmanska poslastica. Poigrajte se s sestavinami in z različnimi vrstami testa ter iz pice naredite zdrav in celosten obrok.

Veganska pica

Sestavine za testo (3–4 osebe):

  • skodelica polbele moke
  • skodelica koruzne moke
  • skodelica polnovredne pšenične ali pirine moke
  • zavojček pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 1–1 ½ skodelice vode
  • žlica olja


Moko zmešajte s pecilnim praškom in soljo. Postopoma dodajajte vodo in testo gnetite z rokami. Testo ne sme biti težko in suho, temveč rahlo. Gnetite toliko časa, da nastane enovita zmes, ki se ne lepi na prste. Na koncu dodajte olje in testo še enkrat pregnetite. Pripravljeno testo za pico razvaljajte in ga z rokami razvlecite po pravokotnem naoljenem pekaču premera 32 cm.

Nadomestek za sir:

  • 150 g tofuja
  • žlica kisa umeboši
  • 1 dl sojine smetane
  • ščepec bazilike


Tofu zmečkajte z vilicami ter mu dodajte baziliko, sojino smetano in kis umeboši. Dobro premešajte in pustite stati 10 minut.

Nadomestek za paradižnik:

  • 2 korenčka
  • peteršilj
  • majhna olupljena rdeča pesa
  • 2 ščepca bazilike
  • 2 ščepca timijana
  • 2 žlici oljčnega olja


Skuhajte celo korenje, peteršilj in rdečo peso. S paličnim mešalnikom naredite pire. Dodajte mu začimbe in oljčno olje.

Nadev:

  • 2 žlici koruze
  • ½ čebule
  • 10 oliv kalamata
  • 50 g bučk
  • 3–4 šampinjoni ali gobe šitake (popečeni na olju)
  • origano


Po pici razporedite nadomestek za paradižnik, nato pa še nadomestek za sir. Na tofu dajte koruzo, tanke rezine bučke, gobe in čebulo, narezano na polmesece. Pred koncem pečenja dodajte olive. Pecite 30 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Ko pico vzamete iz pečice, jo začiniti z origanom.

Željka Fordren Jambrešić

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja